Op uitwisseling gaan naar een ander land is een geweldige ervaring. Iedere dag maak je nieuwe dingen mee en leer je jezelf weer beter kennen. Maar op uitwisseling gaan betekent ook weg zijn van huis en soms kun je dan (wat) last krijgen van heimwee. Met deze tips overwin jij je heimwee en kun je weer genieten van je uitwisseling:

  1. Praat erover! Het is beter wanneer je je gevoelens uit, dan wanneer je je gevoelen opkropt. Je zult merken dat praten oplucht.
  2. Vraag om hulp bij AFS. Je AFS contactpersoon kan je bijvoorbeeld goed begeleiden, zij hebben al erg veel ervaring met het begeleiden van studenten tijdens hun uitwisseling. Ook zijn ze er voor je als je het even wat moeilijker hebt tijdens je uitwisseling. Ook kan het fijn zijn om aan te kloppen bij een andere AFS’er. Aangezien zij hetzelfde avontuur zijn aangegaan, zullen ze zich goed kunnen inleven in jouw situatie.
  3. Schrijf het op. Ook schrijven helpt bij het verlichten van je zorgen. Houd bijvoorbeeld een dagboekje bij en schrijf je gevoelens van je af. Je zult merken dat je je daarna beter voelt, de gedachten zijn dan niet langer meer in je hoofd, maar staan dan op papier. Het is dan makkelijker afstand te nemen.
  4. Maak nieuwe contacten. Het leuke aan een uitwisseling is dat je een heel nieuw leven gaat opbouwen in het buitenland en daar horen natuurlijk ook nieuwe vrienden bij. Spreek bijvoorbeeld met andere AFS’ers af of doe iets leuks met een klasgenootje.
  5. Blijf leuke dingen doen. Als je last hebt van heimwee ben je misschien geneigd om je wat terug te trekken, maar het is erg belangrijk om leuke dingen te blijven doen. Zoek je nieuwe vrienden op, breng tijd door met je gastfamilie en trek er op uit in je nieuwe woonplaats.
  6. Breng routine in je dag. Dit kan bijvoorbeeld door elke dag even te gaan wandelen, op vaste momenten je huiswerk te doen of elke dag op hetzelfde moment een kopje koffie te drinken.
  7. Ga sporten! Door sporten wordt je hoofd lekker leeg en na je work-out voel je je vaak veel beter. Ook kan sport een goede manier zijn om nieuwe contacten te maken. Veel buitenlandse scholen bieden sportmogelijkheden aan na schooltijd. Vraag je AFS buddy of gastgezin om je hierbij te helpen.
  8. Beperk het contact met het thuisfront. Als je erg last hebt van heimwee zal je misschien vaak contact willen zoeken met het thuisfront. Natuurlijk is het oké om een steuntje in je rug te krijgen van je thuisfront, maar beperk het contact. Te veel contact zorgt er vaak voor dat de gevoelens van heimwee juist groter worden. Probeer ook te mailen in plaats van te bellen.
  9. Probeer elke dag tijd te stoppen in het leren van je nieuwe taal. Zo heb je gelijk afleiding en wordt het maken van vrienden nog gemakkelijker. Je zult merken dat je je hierdoor ook sneller thuis voelt in je gastland.
  10. Relativeer, heimwee gaat over! Heimwee duurt vaak maar een paar dagen. Probeer positief te denken en focus je op de leuke momenten.