China is, na Rusland en Canada en de VS, het grootste land ter wereld qua oppervlakte. De Chinezen vormen samen een vijfde van de wereldbevolking. Ze houden vast aan hun eeuwenoude tradities, maar stellen zich ook open voor de moderne Westerse mode, muziek en fastfood. De oude architectuur is in harmonie met moderne gebouwen.

Chinezen zijn vriendelijk, gastvrij en warmhartig. Dit uitgestrekte land kent een grote verscheidenheid aan culturen en volkeren met elk hun tradities en religieuze gebruiken. China is één van de snelst groeiende landen ter wereld. Het is een land vol uitdagingen en ambities. Veranderingen vinden in sneltreinvaart plaats en hebben een grote impact op mondiaal vlak.

Gastgezin & gemeenschap

De meeste gastgezinnen wonen in een middelgrote stad, maar het is ook mogelijk dat je terecht komt in één van de grote steden zoals Shanghai, Tianjin of Beijing. Familie is erg belangrijk in de Chinese cultuur. Vaak hebben gezinnen maar één kind en het is niet ongewoon dat drie generaties onder één dak wonen. Binnen en buiten de familie is er een groot respect voor hiërarchie. Kinderen lichten hun ouders in over hun doen en laten.

Ouders hechten veel belang aan de studies van hun kinderen en verwachten dat ze hard studeren. Daarom zullen ze grenzen stellen aan het uitgaan en aan de hobby’s van hun kinderen. Daarnaast verwachten ze ook van de school dat ze een belangrijke rol spelen in de opvoeding van hun kind.

AFS guangzhou #afschina #afseffect

A post shared by Afs Lorraine Sylvain et Héma (@afs_lorraine_exchange_trip) on

School

De schooldagen beginnen met het hijsen van de vlag. Na school kan je vrij kiezen voor sport, muziek of een studiemoment. De klassen zijn groot en bestaan uit 35 tot 50 leerlingen. Succes op school is zeer belangrijk voor de meeste studenten. Daarom spenderen ze een groot deel van hun tijd aan studie. De schooldagen zijn relatief lang en de nadruk ligt op wiskunde en wetenschappen. Chinese jongeren besteden dagelijks een aantal uren aan hun studie na de schooluren.

Taal

In China worden er talrijke talen en dialecten gesproken. De nationale taal is het Mandarijn en wordt gesproken door ruim 70% van de bevolking. De meeste AFS-gastgezinnen spreken Mandarijn en ook op school worden de lessen in het Mandarijn gegeven. Het is echter ook mogelijk dat je gastgezin Kantonees spreekt, vooral in het zuiden van China. Je krijgt drie maanden intensieve taalles in je gastschool.

Eten

Een Chinese maaltijd bestaat vooral uit groenten, rijst en noedels en in mindere mate uit vlees. Noedels en dumplings zijn populair in het noorden, rijstschotels zijn dan weer meer typisch in het zuiden. De Chinese keuken heeft een breed spectrum aan samenstellingen en smaken. Net als koffie in het Westen is thee een onderdeel geworden van het dagelijks leven in China. Theehuizen liggen verspreid in de Chinese straten zoals cafés in het Westen. “Theecultuur” is immens populair geworden in China, met artikelen, gedichten en foto’s die de kunst van het thee zetten en drinken gedetailleerd beschrijven.

Je gastgezin zal wellicht geen Westers eten voorschotelen. We raden je dan ook af om regelmatig zelf Westers eten te kopen. Het is niet alleen erg duur, maar het kan ook een afstand creëren tussen jou, je vrienden en je gastfamilie. Chinezen eten met chopsticks en zullen je met veel geduld leren hoe je ermee moet omgaan.

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je hier aan!

Ontdek de programma's in China