Argentinië is het op één na grootste land van Zuid-Amerika en heeft een overweldigende flora en fauna. Van de spectaculaire Iguazú-watervallen in het noordoosten, tot Ushuaia; de meest zuidelijke stad ter wereld. In Argentinië valt zo veel te zien en te ontdekken. De meeste Argentijnen zijn afstammelingen van Spanjaarden en andere Europese immigranten en er leven ook nog enkele Indianenstammen.

Argentinie gastgezin

Gastgezin & gemeenschap

Er is geen één Argentijnse levensstijl, deze verschilt van regio tot regio. Je kunt in de meest zuidelijke provincie Tierra del Fuego terechtkomen, of in de noordelijke provincie van Jujuy, en net zo goed in het hartje van Buenos Aires. De meeste gastgezinnen behoren tot de middenklasse en wonen in -kleine of grote- steden.

Argentijnen zijn doorgaans heel sociaal; zo is het de gewoonte iedereen een kus te geven bij feestjes, ook al ken je deze mensen niet. Daarnaast zijn ze gesteld op beleefdheid en respect, vooral voor ouderen. Wees erop voorbereid dat je minder privacy zal hebben dan in België. Het is niet de gewoonte om alleen op je kamer te zitten of de deur van je kamer dicht te doen, zelfs als je slaapt.

De familie neemt een belangrijke plaats in binnen de Argentijnse samenleving. Meestal werken beide ouders en komen ze ’s middags naar huis om te lunchen en voor een korte siësta. Grootouders blijven nauw betrokken bij het gezin en wonen vaak in hetzelfde huis. Ouders zijn beschermend tegenover hun kinderen, vooral tegenover dochters. Ze weten graag waar, wanneer en met wie hun kinderen uitgaan.

Argentinië is een katholiek land, maar dat neemt niet weg dat ze open staan voor mensen met een ander geloof. Veel Argentijnen roken, maar doen dat meestal niet in huis. Je moet erop voorbereid zijn dat je in een rokersomgeving terechtkomt. Ook hebben Argentijnse gezinnen vaak huisdieren.

School

In Argentinië en Uruguay ga je naar een openbare- of een privéschool. Wanneer je op een openbare school terecht komt, kunnen je schooltijden verschillen. Sommige studenten beginnen vroeg in de ochtend en anderen juist pas in de middag. Op een privéschool begin je in de ochtend en heb je per dag verschillende eindtijden, net zoals je hebt op de middelbare school in Nederland. Als je op een privéschool zit moet je meestal een uniform aan, wat vaak bestaat uit een school- en sportpak. Op een openbare school heb je dat meestal niet. Het schooljaar loopt van midden maart tot begin december.

Na school doen Argentijnen veel aan sport. Voor de meisjes is dat vooral dansen, gymnastiek, hockey of volleybal en voor de jongens vaak voetbal, basketbal, rugby of hockey. Af een toe naar de film gaan, wat eten in een restaurantje, een feestje/uitgaan of gewoon een middagje gezellig maté/tereré drinken en bijkletsen is hartstikke normaal in het Argentijnse tienerleven.

Cachoeira ??? com comitê PAN #afseffect #comitépan #afsbrasil

Een bericht gedeeld door ãńtøńįã ★99★Brazilië (@antoniaderie) op

Taal

Spaans is de officiële taal in Argentinië. Het is geen vereiste om Spaans te kunnen om deel te nemen aan een programma naar Argentinië of Uruguay, maar we raden je wel aan om voor vertrek al te beginnen met het leren van de basis.

Argentinie eten

Eten

Argentijnen eten heel veel vlees, vooral rund. Tijdens sociale bijeenkomsten staat er heel vaak parillada op het menu, een mixed grill van rundsvlees. Andere populaire gerechten zijn milanesas of gepaneerd vlees en empanadas. Qua zoetigheden zijn de Argentijnen dol op dulce con leche. In tegenstelling tot de meeste andere Latijns-Amerikaanse keukens, is de Argentijnse keuken niet pikant en zijn er Italiaanse invloeden terug te vinden.

Naast de consumptie van vlees en pasta, drinken de Argentijnen vaak mate, een lokale, groene thee. Dit is een sociaal gebeuren. Het wordt tijdens tal van bijeenkomsten geserveerd in een speciale kalebas die aan iedereen wordt doorgegeven.

Samen eten is belangrijk voor de Argentijnen. De maaltijden zijn dan ook echte familiemomenten. Argentijnen hebben meestal een uitgebreide lunch, gevolgd door een siësta, en nuttigen ’s avonds, na 21u30, een uitgebreid avondmaal.  Het is ongepast om iets anders te vragen dan wat er op tafel komt of om je eigen potje te koken. Je appreciatie voor een bepaald gerecht of de vraag om iets specifieks klaar te maken, zal wel altijd met veel plezier ontvangen worden.

Blogs & verhalen van AFS-ers in Argentinië

caya_blog_argentinie

Caya in Argentinië '17-'18

Ga naar Caya's blog
laura_blog_argentinie

Laura in Argentinië '16-'17

Ga naar Laura's blog
sophie_blog_argentinie

Sophie in Argentinië '16-'17

Ga naar Sophie's blog

Video's van AFS-ers in Argentinië

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je nu aan!

Ontdek de programma's in Argentinië