Brazilië is het grootste land van Latijns-Amerika én het enige land in Zuid-Amerika waar Portugees in plaats van Spaans wordt gesproken. Het land staat bekend om zijn regenwouden, goudgele stranden en bruisende steden, maar ook om de wereldberoemde Carnaval, straatparades, muziek en natuurlijk de samba.

De Braziliaanse bevolking is een kleurrijke mengeling van afstammelingen van Indianen, Afrikaanse slaven, Portugese kolonisten en Europese immigranten. Samen met de grote klimatologische en geografische diversiteit, biedt Brazilië een fascinerende achtergrond voor de spontaniteit, de energie en de levensvreugde van de inwoners. Voetbal is de nationale sport en wordt zowel door jongens als meisjes gespeeld.

Gastgezin en gemeenschap

Je kunt in bijna elke regio terecht komen bij een gastgezin, die meestal woonachtig zijn in de stedelijke gebieden. Brazilianen zijn open en hartelijke mensen met hechte familiebanden. In een typisch Braziliaans gezin gaan beide ouders werken en zorgt de vrouw voor de kinderen en het huishouden. Het is gebruikelijk dat de kinderen een handje mee helpen in de huishoudelijke taken.

De ouders zijn zeer beschermend voor hun kinderen, vooral voor meisjes. Jongens zullen bijvoorbeeld minder strikte regels hebben om uit te gaan dan meisjes. De ouders willen graag weten waar hun kinderen heen gaan en met wie.

Brazilianen zijn groepsbeestjes en brengen veel tijd door met vrienden en familie. Ze eten bijvoorbeeld samen in hun tuinkeukens. Brazilianen begroeten elkaar met een handdruk, een kus op de wang of een knuffel. Ze uiten hun gevoelens zeer gemakkelijk.

School

Het schooljaar loopt van februari tot december en je hebt les in de voor- of namiddag. Je kunt zowel in een publieke school als in een privéschool ingeschreven worden, waar je les krijgt in een aantal verplichte vakken, en enkele keuzevakken zoals Kunst of Koken. Er zijn maar weinig scholen die buitenschoolse activiteiten bieden, en daarom zijn jongeren vaak ingeschreven in lokale clubs en verenigingen.

Taal

Portugees is de officiële taal in Brazilië. Om deel te nemen aan een uitwisseling in Brazilië is het niet verplicht om de taal te spreken, maar we raden je aan om enige basiskennis van het Portugees te hebben vóór je vertrekt.

Não acredito que daqui uns dias terei que me despedir desse País maravilhoso… ? #AFS #AFSBrasil

Een bericht gedeeld door Tommaso Cabani (@tommasocabani) op

A photo posted by Barbara Miranda (@babsimi) on

Eten

Eten is een belangrijke familiegebeurtenis, waarbij iedereen verwacht wordt aanwezig te zijn. De belangrijkste ingrediënten van de Braziliaanse keuken zijn arroz (witte rijst), feijão (bonen) en farofa (bloem van maniok). Dit wordt vooral geserveerd met carne (vlees), frango (kip) of peixe (vis) en sla en tomaten.

Vlees wordt vaak op de barbecue gebakken en traditionele gerechten hebben een Afrikaanse invloed. Feijoada, het nationale gerecht, is een mengeling van bonen met gedroogd vlees, gerookte tong, varkensoren en -staarten, knoflook en chilipepers. Dit wordt afgewerkt met geplette maniokbloem en schijfjes sinaasappel.

Video AFS Brazilië

Blog van Sarah in Brazilië

Lees Sarah's blog

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je hier aan voor een Braziliaans avontuur!

Ontdek de programma's in Brazilië