De Dominicaanse Republiek is hét land van de merengue en bachata, in een vrolijke mix van de inheemse bevolking met Europese en Afrikaanse invloeden. De Dominicanen staan bekend om een goed gevoel voor humor, en je zult je al snel welkom voelen door hun gastvrijheid. Vrienden maken is maar een kleine moeite, en de meeste mensen brengen dan ook veel tijd met elkaar door.

Het land is heel gevarieerd en heeft ontzettend veel te bieden: van dennenbossen, savannes en tropische wouden, tot een grillige bergstreek en uiteraard een lange kustlijn. Naast sport vormt dansen een belangrijk onderdeel van het sociale leven en Dominicanen leren al jong de nationale dansstijlen: de merengue en de bachata!

Gastgezin & gemeenschap

Je zult waarschijnlijk terechtkomen in een stedelijke omgeving. Voor de meeste Dominicanen is de familie de hoeksteen van de samenleving. Families hechten veel waarde aan elkaar en staan dan ook altijd voor iedereen klaar. Het is zeker geen uitzondering dat ook de grootouders nog in hetzelfde huis wonen. Het merendeel van de kinderen blijft thuis wonen, ook als ze hoger onderwijs gaan volgen of als ze financieel onafhankelijk zijn.

Hou er rekening mee dat je bij een gastgezin terecht kan komen dat niet alle moderne faciliteiten en comfort heeft waar je thuis aan gewend bent.

School

In de Dominicaanse Republiek ga je naar een publieke- of privéschool van maandag t/m vrijdag. De lessen starten rond 8.00 uur en duren tot ongeveer 16.00uur. Het schooljaar loopt van september tot en met juni.

De school is de ideale plek om nieuwe vrienden te maken, en veel jongeren zitten na school nog bij een sportclub of muziekschool.

Taal

Spaans is de officiële taal in de Dominicaanse Republiek. Om deel te nemen aan een programma in de Dominicaanse Republiek is het niet verplicht om de taal te spreken, maar we raden je aan om enige basiskennis van het Spaans te hebben vóór je vertrekt.

Eten

De Dominicaanse keuken is vooral gebaseerd op lokale producten en heeft veel weg van de Spaanse keuken met Afrikaanse invloeden. Wat je zeker tegen zult komen is Mangú, een puree van een soort groene banaan met gebakken eieren, gebakken salami en gebakken kaas. De typische Dominicaanse maaltijd noemen ze ook wel La Bandera (de vlag) en bestaat uit rijst, bonen en vlees, met daarbij meestal een salade of Mangú. Het eten is gekruid, maar doorgaans niet pikant. De belangrijkste maaltijd van de dag is vaak de lunch en meestal eet het hele gezin samen. Dominicanen zijn royale eters en gastouders denken dat een student gelukkig is als hij veel eet.

Er is veel geïmporteerd voedsel beschikbaar, maar het is doorgaans duur. Sommige producten die voor ons heel gewoon zijn, zijn luxeproducten in de Dominicaanse Republiek; denk bijvoorbeeld aan ontbijtgranen, ingevoerde kazen, pudding…

A photo posted by Tuur knevels (@tuurknevels) on

Ontdek de programma's in Dominicaanse Republiek