De Dominicaanse Republiek is hét land van de merengue en bachata, in een vrolijke mix van de inheemse bevolking met Europese en Afrikaanse invloeden. De Dominicanen staan bekend om een goed gevoel voor humor, en je zult je al snel welkom voelen door hun gastvrijheid. Vrienden maken is maar een kleine moeite, en de meeste mensen brengen dan ook veel tijd met elkaar door.

Het land is heel gevarieerd en heeft ontzettend veel te bieden: van dennenbossen, savannes en tropische wouden, tot een grillige bergstreek en uiteraard een lange kustlijn. Naast sport vormt dansen een belangrijk onderdeel van het sociale leven en Dominicanen leren al jong de nationale dansstijlen: de merengue en de bachata!

Gastgezin & gemeenschap

Je zult waarschijnlijk terechtkomen in een stedelijke omgeving. Voor de meeste Dominicanen is de familie de hoeksteen van de samenleving. Families hechten veel waarde aan elkaar en staan dan ook altijd voor iedereen klaar. Het is zeker geen uitzondering dat ook de grootouders nog in hetzelfde huis wonen. Het merendeel van de kinderen blijft thuis wonen, ook als ze hoger onderwijs gaan volgen of als ze financieel onafhankelijk zijn.

Dominicaanse families zijn over het algemeen conservatief, zorgzaam en beschermend. Ouders moeten de vrienden van hun kinderen kennen voordat zij hen laten uitgaan en ouders verwachten dat hun kinderen toestemming vragen voordat zij uitgaan. Het is niet gebruikelijk dat kinderen huissleutels krijgen. Wanneer zij ’s avonds uitgaan, wachten de ouders meestal tot zij thuiskomen.

Hou er rekening mee dat je bij een gastgezin terecht kan komen dat niet alle moderne faciliteiten en comfort heeft waar je thuis aan gewend bent.

School

In de Dominicaanse Republiek ga je naar een publieke- of privéschool van maandag t/m vrijdag. De lessen starten rond 8.00 uur en duren tot ongeveer 16.00uur. Het schooljaar loopt van september tot en met juni.

Het is de ideale plek om nieuwe vrienden te maken. Op het einde van de dag kan je gaan sporten in een van de vele clubs. De vakken die je krijgt hangen af van de graad waarin je zit. Er zijn maandelijks proeven en examens in december en in mei of juni. De studenten die meer dan 80 halen tijdens het jaar, hoeven hun eindexamens niet mee te doen.

Taal

Spaans is de officiële taal in de Dominicaanse Republiek. Om deel te nemen aan een programma in de Dominicaanse Republiek is het niet verplicht om de taal te spreken, maar we raden je aan om enige basiskennis van het Spaans te hebben vóór je vertrekt.

Eten

Een basismaaltijd bestaat uit rijst en bonen. Andere ingrediënten zijn vlees, weegbree, knollen en kaas. Het eten is gekruid, maar niet pikant. Een populaire stoofpot, callaloo, wordt gemaakt met tarobladeren en verse groenten. Gebruikelijke kruiden zijn knoflook en pittige pepers. Een traditioneel Dominicaans ontbijt- of dinergerecht heet mangú, een hartige puree van gepureerde bakbananen, yucca of auyama, en wordt traditioneel geserveerd met gebakken rode uien, gebakken witte kaas, eieren of salami. Als lunch eten Dominicanen vaak la Bandera Dominicana (de Dominicaanse vlag), die bestaat uit witte rijst, bonenstoofpot (zwart, rood of wit) en vlees.

Veel gerechten worden gebakken in plantaardige olie. Het hele gezin eet altijd samen. Het is ongepast om iets anders te vragen dan wat er op tafel komt of om je eigen potje te koken. Gastouders denken dat een student gelukkig is als hij veel eet.

Er is veel geïmporteerd voedsel beschikbaar, maar het is doorgaans duur. Sommige producten die voor ons heel gewoon zijn, zijn luxeproducten in de Dominicaanse Republiek (ontbijtgranen, ingevoerde kazen, pudding,…).

Video AFS Dominicaanse Republiek

Ontdek de programma's in Dominicaanse Republiek