Duitsland is een kosmopolitisch land met een rijk verleden. Je komt er terecht in een land met een open geest en een hoge levensstandaard. Duitsland wordt gekenmerkt door een veelheid aan levensstijlen en inwoners met diverse culturele achtergronden. Het levendige kunstenlandschap en de vele festiviteiten zijn maar enkele troeven van dit progressieve land, dat ook een belangrijke voortrekker is van hernieuwbare energie.

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Duitsland terechtkomen, maar de meeste gastgezinnen wonen in kleine steden of landelijke gebieden. De meeste gezinnen zijn klein. Gewoonlijk werken beide ouders en verdelen ze de huishoudelijke taken. Net als je gastbroers en/of –zussen zal ook jij moeten helpen in het huishouden.

Duitsland AFS_Germany_1

School

Je zal vroeg uit de veren moeten om op tijd op school te zijn, maar je hebt meestal een groot deel van de namiddag vrij. De meeste AFS-jongeren volgen les in een Gymnasium (voorbereidend op hogere studies), maar sommige komen ook terecht in een Realschule (vergelijkbaar met TSO) of een Gesamtschule (school waar zo weinig mogelijk onderscheid gemaakt wordt tussen het niveau van de leerlingen). De lessen zijn interactief en de leerkrachten verwachten dat de leerlingen actief deelnemen aan de lessen.

Taal

Duits is de officiële taal in Duitsland. Ongeveer 120 miljoen mensen spreken Duits, waarmee het een van de meest gesproken talen binnen Europa is. Je moet geen Duits kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Duitsland, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je vertrek.

Duitsland AFS_Germany_9

Eten

De Duitse keuken is zeer rijk. Het ontbijt is meestal uitgebreid: ontbijtgranen of muesli, toast met honing of jam, donker brood (schwarzbrot), kaas of vlees. In de meeste families bestaat het middagmaal uit vlees of vis met aardappelen, pasta of rijst en groenten. ’s Avonds eten Duitsers vaak sandwiches met kaas, charcuterie of worst. De maaltijden worden op regelmatige uren opgediend: de hoofdmaaltijd rond 12u en het avondeten tussen 18u en 20u.

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je aan!

Ontdek de programma's in Duitsland