De eeuwenoude piramides en tempels lokten reeds velen naar Egypte. Het Suezkanaal scheidt het Afrikaanse deel van het Aziatische. Omdat 90% van Egypte uit woestijnzand bestaat, leven de meeste inwoners aan de oevers van de Nijl. Te midden van deze oneindige woestijnvlaktes vind je Caïro, een levendige miljoenenstad die door de levensader van Egypte, de Nijl, wordt doorkruist. De contrasten tussen bevolkingsgroepen, plaatsen en gebouwen maakt Caïro tot een aantrekkelijke stad. Egypte is ook het land van Oum Kalthoum, een van de grootste zangeressen uit de Arabische wereld. Dankzij de oude Egyptenaren bestaat ook een jaar uit 365 dagen en kunnen we de klok lezen.

Een jaar naar Egypte, hoe is dat? De Duitse Fina vertelt over haar ervaringen!

Gastgezin en gemeenschap

Familie en religie staan centraal in de Egyptische samenleving. Onder familie wordt niet alleen het gezin verstaan, maar de uitgebreide familie met grootouders, ooms en tantes, neven en nichten… Er is een groot onderscheid tussen de bevolking op het platteland en in de stad. Doorgaans is het leven buiten de grote steden eerder traditioneel.

#100happydays #day34 #egypt #cairo #cairotower #afs #afsusa #afsegypt

A post shared by Alexa Stitt (@lexi_marie360) on

A photo posted by Tuur Defever (@tuurdefever) on Sep 29, 2016 at 3:34am PDT

School

De kans is groot dat je terechtkomt op een privéschool, waar de studenten een uniform dragen. Het kan ook zijn dat je op een internationale school wordt geplaatst. Meestal kan je twee richtingen kiezen en volg je alle lessen daarvan. Sommige lessen worden in het Arabisch gegeven, andere in het Engels. Vaak hebben je klasgenoten al Engels geleerd op jongere leeftijd. Een gesprek aangaan zal dus niet zo moeilijk zijn.

Taal

Arabisch is de officiële taal in Egypte en over het hele land vind je verschillende dialecten terug. Engels wordt ook vaak gesproken. Je moet geen Arabisch kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Egypte, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je uitwisseling.

Eten

De historische smeltkroes van Egypte is terug te vinden in de keuken. Griekse, Libanese, Palestijnse, Syrische en Turkse gerechten werden aangepast aan de lokale gebruiken, smaak, beschikbare ingrediënten en budget. De gerechten zijn eenvoudig en bevatten vooral vers fruit en groenten, op smaak gebracht met kruiden. Egyptenaren eten veel brood. Shami, een soort plat pitabroodje gemaakt van fijne bloem wordt het meest gegeten. Andere hoofdschotels bestaan uit rijst (op diverse manieren bereid) en fava (bonen).

Ontdek de programma's in Egypte