Wie Finland zegt, denkt meteen aan de overweldigende natuur en de ongerepte bossen. Finland telt ongeveer 188.000 meren en wordt daardoor wel ‘het land van de duizend meren’ genoemd. De naam Finland betekent veenland, en is zo genoemd vanwege de talrijke hoogvenen. Ook de Finse benaming voor het land, Suomi, heeft deze betekenis. De bevolking is een mix van nomadische Lappen en Zweedse immigranten.

Finnen houden van buitenactiviteiten als skiën, wandelen en zeilen. Het favoriete tijdverdrijf van de Finnen is ongetwijfeld in de sauna gaan. Finland heeft meer dan 3,7 miljoen sauna’s. De sauna is uitgevonden in Finland omwille van de strenge winters. Finnen hebben ook een rijk sociaal en cultureel leven met vele festivals. De steden zijn klein, maar ook modern. In de hoofdstad Helsinki zijn er geen hoge gebouwen, waardoor het zijn 19de-eeuwse charme behoudt.

babysitting at its best: "kato! lulu kato!!" #geloragarudamuda #afsfinland

Een bericht gedeeld door nidhar lulu (@ululs) op

Gastgezin en gemeenschap

AFS-studenten kunnen overal in Finland terechtkomen, maar de meeste gastgezinnen wonen in kleine steden of in landelijke gebieden. Wees op alles voorbereid: je kan in het meest noordelijke dorp Utsjoki tot in de meest zuidelijke stad Hanko geplaatst worden. Er is ook een heel kleine kans dat je in een Zweedstalig gezin terechtkomt.

Finnen zijn in het begin vrij verlegen maar eens je hen beter leert kennen, merk je dat ze warm en ruimdenkend zijn. Loyaliteit, betrouwbaarheid, stiptheid, respect voor de ander en goede manieren zijn waarden die hoog aangeschreven staan. Finnen handelen doorgaans met gezond verstand en zonder veel ophef.

School

De meeste AFS-studenten gaan naar school in een openbare school en volgen les met leerlingen die tussen 16 en 18 jaar oud zijn. Een schooljaar in Finland is opgedeeld in vijf of zes periodes van ongeveer zes weken en loopt van augustus tot juni. De meeste vakken zijn verplicht, maar er zijn ook een aantal keuzevakken die zeker het bekijken waard zijn. Taalliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de les Fins, Zweeds, Engels, Duits, Frans of Russisch. Sommige scholen bieden ook nog Latijn, Spaans of Italiaans aan. Op het einde van elke periode worden de studenten beoordeeld.

A photo posted by Bella🐷 (@bellalogan11) on

Taal

Fins en Zweeds zijn officiële talen in Finland. 93% van de inwoners spreken Fins. Je hoeft geen Fins of Zweeds te spreken om deel te nemen aan een uitwisseling in Finland, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je vertrek.

Op de lokale aankomstoriëntatie zal je een introductie krijgen in Fins of Zweeds. AFS Finland raadt aan om extra taallessen te volgen tijdens je uitwisseling en betaalt deze lessen ook. Als er geen taallessen gegeven worden in de streek waar je gezin woont, zal AFS Finland materiaal voor jou ter beschikking stellen voor zelfstudie. Er zijn ook enkele gastscholen die Finse taallessen aanbieden voor uitwisselingsstudenten.

Eten

De dagelijks kost is eenvoudig, maar voedzaam. Eten is een minder formele aangelegenheid dan in sommige andere landen. Als voor het avondmaal niet iedereen samen kan eten, warmt iedereen zijn eten zelf op. In het weekend brengen de meeste gezinnen wat meer tijd met elkaar door en eten ze ook samen. De Finnen eten vooral vlees, vis, aardappelen, pasta, brood en zuivelproducten. Groenten zijn enkel tijdens het seizoen beschikbaar. Koffie is de favoriete drank, ook onder de jongeren. Het eten op school is gratis en gezond.

Mustikka pie 💜💜 #finland

A photo posted by maddalena sandu (@maddalenasandu) on

Videos

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je nu aan!

Ontdek de programma's in Finland