Frankrijk is natuurlijk veel méér dan wijn, stokbrood en zachte kaasjes. En natuurlijk is er méér dan Parijs alleen, je maakt pas kennis met het echte Frankrijk buiten deze metropool waar de drukte van de grote stad grotendeels aan de mensen voorbijgaat. Elke Franse regio heeft zijn eigen karakter.

Frankrijk is een land met een lange en rijke geschiedenis en een wereldberoemde cultuur die ons dagelijks leven op allerlei manieren beïnvloed.

Gastgezin en gemeenschap

De meeste gastgezinnen (80%) leven in kleine steden of dorpen. Je kan terechtkomen in alle streken van Frankrijk, van de Alpen tot de Atlantische Oceaan en van het noorden tot de Middellandse Zee. Elke streek heeft zijn eigenheid, zijn gewoontes en soms zelfs zijn dialect of taal. De Fransen zijn heel trots op hun taal, cultuur en land, maar ze zijn ook heel benieuwd naar het leven in andere landen. Ze lachen graag en maken grappen over iedereen, niet in het minst over de Belgen. Maar dat is steeds plagerig en vriendelijk bedoeld. Gevoelens worden openlijk getoond.

Franse ouders houden het sociale leven en de schoolresultaten van hun kind in de gaten. Kinderen moeten vaak toestemming vragen om uit te gaan en zeggen waar ze heen gaan, met wie en zich houden aan een avondklok.

School

Je brengt veel tijd door op school en het is de ideale plaats om vrienden te maken. Je zal waarschijnlijk in een publieke school of lycée les volgen. Je kan er in de seconde (vierde middelbaar), première(vijfde middelbaar) of terminale (laatste jaar) terechtkomen, afhankelijk van je leeftijd, achtergrond en kennis van het Frans. Het schooljaar loopt van september tot juni. De schoolweek begint op maandag en eindigt op zaterdag. De dag begint rond 8u15 en eindigt rond 17u. Woensdag en zaterdag heb je halve dagen les. Franse scholen zijn zeer academisch en er worden weinig buitenschoolse activiteiten georganiseerd.

Taal

De Franse taal wordt in veel landen van de wereld gesproken. Wil je je kennis van het Frans bijspijkeren, dan is Frankrijk uiteraard dé bestemming voor jou! Je moet een basiskennis Frans hebben om te mogen deelnemen aan een programma in Frankrijk.

Eten

De Franse keuken is wereldberoemd en eten is heel belangrijk voor de Fransen. Ze genieten van een goede maaltijd en eten is een geliefd gespreksonderwerp. Ze hebben enorm veel culinaire specialiteiten, die van streek tot streek variëren. Denk maar aan de vele kazen, foie gras, escargots de Bourgogne, zoute en zoete crêpes en cassoulet…

Annick in Frankrijk

Lees Annick's blog!

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je nu aan!

Ontdek de programma's in Frankrijk