Tot 1997 was Hongkong nog in Britse handen en vandaag de dag zie je hier nog heel veel invloeden van. Hongkong hoort officieel bij China, maar is eigenlijk een land op zich. De bruisende metropool is één van de belangrijkste financiële centra van de wereld en de ontelbare wolkenkrabbers zorgen voor een wereldberoemde skyline. Naast al die wolkenkrabbers vind je op veel plekken ook nog verschillende authentieke gebouwen zoals de Wong Tai Sin-tempel.

Wat veel mensen niet weten, is dat meer dan de helft van Hongkong bestaat uit natuurgebied. Dit verwacht je niet als je midden in het centrum van de stad staat. De stad telt namelijk bijna zeven miljoen inwoners. Hongkong staat garant voor een belevenis om nooit meer te vergeten: de drukte van de stad, de rust van de omliggende eilanden en natuurlijk de vriendelijkheid van haar inwoners.

Gastgezin en gemeenschap

Hardwerkende, energieke mensen hebben van Hong Kong een handelscentrum op wereldniveau gemaakt. Bescheidenheid, geduld, loyaliteit en respect zijn belangrijke waarden. Hong Kong is een zeer collectivistische maatschappij, waar men het belang van de groep vooropstelt op het persoonlijk belang.

Het gemeenschapsgevoel is er zeer sterk. Persoonlijke relaties (zoals familiebanden) hebben de overhand op functionele relaties. De communicatie gebeurt indirect en er wordt zoveel mogelijk gezocht om de harmonie in de groep te behouden. Het is mogelijk dat je in een vrij conservatieve familie geplaatst wordt.

School

Motivatie en inzet zijn erg belangrijk in Hong Kong, discipline en respect voor leerkrachten zijn twee basiswaarden. AFS-studenten volgen meestal lessen in een overheidsschool. Zij bieden twee richtingen aan: kunst en wetenschappen. De meeste lessen worden in het Kantonees gegeven. Je medeleerlingen zullen waarschijnlijk wat jonger zijn dan jij, ongeveer 16 jaar.

Na school kun je terecht in een van de vele sportclubs, discussiegroepen, toneel- of geschiedenisverenigingen. Vaak worden de studenten aangemoedigd om vrijwilligerswerk te doen, zo raak je meer betrokken bij hun gemeenschap. Zo krijg jij de beste indruk van het leven in Hongkong!

A photo posted by 曾素盈/Antonia (@ann_jv) on

Taal

De officiële talen zijn Engels en Kantonees. Het is niet noodzakelijk om Kantonees te kunnen spreken om te mogen deelnemen aan een uitwisseling in Hongkong, maar we raden je ten zeerste aan om een basiskennis te hebben als voorbereiding op je uitwisseling. Je moet wel een goede basiskennis van het Engels hebben. In de eerste week van je verblijf volg je een intensieve cursus Kantonees.

Eten

In Hongkong kun je alles vinden wat jouw smaakpapillen nodig hebben! De basis van een maaltijd bestaat uit vis, vlees, eieren, groenten en rijst of noodles, de meeste gerechten worden roergebakken of gestoomd.

Gerechten die je zeker tegengaat komen zijn Dimsum (gefrituurde en gestoomde kleine hapjes) en Hot Pot (een grote sudderende pan midden op tafel). Fruit is een populair dessert. Hoewel verse groenten en zuivelproducten (zoals melk en kaas) tegenwoordig wel verkrijgbaar zijn, worden ze niet zo vaak gegeten omdat dit relatief dure producten zijn.

Videos

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je nu aan!

Ontdek de programma's in Hong Kong