Fáilte go hÉirinn – welkom in Ierland!

Ierland is één van onze favoriete bestemmingen! Het is dichtbij huis, iedereen spreekt Engels, de natuur is prachtig en de mensen ontzettend gastvrij. Wist je bijvoorbeeld dat op iedere Ierse High School het dragen van een uniform verplicht is. Super leuk om een keer mee te maken en het brengt ook veel voordelen met zich mee! Omdat we graag meer mensen net zo enthousiast willen maken als ons, bieden we één plek voor het trimester programma aan met korting! Meld je dus snel aan of neem contact met ons op! De voorwaarden hiervoor zijn.

– Je bent bereid een kort interview te geven aan AFS voor en na je uitwisseling
– Je bent bereid een blog/vlog bij te houden waarin je je ervaringen en avonturen deelt
– Je bent bereid na je uitwisseling minstens één keer bij een voorlichting/beurs aanwezig zijn

Gastgezin en gemeenschap

Traditionele Ierse ouders zijn van mening dat het gezin dat samen speelt en bidt, bij elkaar blijft. Jonge Ierse kinderen kunnen zich uitleven, en dat wordt door hun ouders meestal getolereerd omdat het leuk is. Dit betekent dat een Iers gezin traditioneel groot, luidruchtig, speels en onstuimig is. Ierse ouders geven hun kinderen veel vrijheid en moedigen hen aan zelfstandig en zelfredzaam te zijn, terwijl het ouderlijk gezag en de band tussen ouder en kind gewaarborgd blijft.

School

Ierse scholen hebben een sterke katholieke traditie, maar staan open voor alle geloofsovertuigingen (ook als je niet religieus bent). De meeste scholen zijn ‘single-sex’ wat wil zeggen dat je op een jongens- of meisjesschool terecht komt, sommige scholen zijn gemengd. Ook de dress codes variëren, maar kunnen redelijk strikt zijn qua uniform (€225,-) en uiterlijkheden zoals haarkleuring, piercings en lang haar bij jongens.  Bijna alle scholen bevinden zich in kleinere steden of dorpen. Een plaatsing in een stedelijke school in Dublin of Noord-Ierland is eerder uitzonderlijk.

Een typische schooldag begint om 9:15u en eindigt om 15:45u, maar wordt met 1 tot 2u huiswerk aangevuld. Er is vaak een kleine pauze in de ochtend en een uitgebreidere lunchpauze van 12:30-13:45u waarin je je eigen lunchpakket kunt eten. De meeste scholen hebben op woensdagmiddag geen les en zijn zaterdag en zondag schoolvrije weekenddagen. Die kun je dan prima vullen met de vele sportieve, sociale en culturele activiteiten die de scholen organiseren en doorgaans gratis/goedkoop zijn.

Geen enkele school laat uitwisselingsstudenten toe in het laatste jaar. De school bekijkt je profiel en afhankelijk van je voorkennis/studieresultaten zal je aansluiten bij lokale studenten in een overgangsjaar (4e middelbaar met 15- tot 16-jarigen) of in het 5e middelbaar (met 16- tot 17-jarigen).

Het transitiejaar in het 4e middelbaar is gericht op jouw intellectuele, sociale en emotionele ontwikkeling en bereidt voor op latere studiekeuzes. Hierdoor ligt het accent op groepswerk, zijn er buitenschoolse activiteiten en is er (alleen tijdens een jaarprogramma) zelfs ruimte om werkervaring buiten de school op te doen. Helaas komen daar wel extra kosten bij kijken die niet in de deelnemerskosten zijn opgenomen. In het 5e jaar volg je minimaal 5 en maximaal 7 vakken (Subjects) die worden aangeboden op standaardniveau (Standard) en geavanceerd niveau (Honours).

Taal

Engels is de officiële taal van Ierland, maar je kan soms ook Gaelic horen, wat een Keltische taal is en een van “de oudste en meest historische geschreven talen ter wereld”. We raden je sterk aan om een goede kennis te hebben in Engels vóór je vertrek.

Eten

Ieren eten graag zowel traditionele maaltijden als gastronomische gerechten. Ze eten veel aardappelen, vlees en zuivelproducten en drinken veel thee. De studenten hoeven zich geen zorgen te maken als ze 3 verschillende soorten aardappelen (spuds) tegelijk op hun bord hebben! De Ieren eten ze gekookt, geroosterd, gepureerd, als frietjes, chips, aardappelpannenkoeken enz.

Irish Stew is een van de nationale gerechten van Ierland. Het is gemaakt met ingrediënten van de voorraadkast of wat de Ieren in hun tuin laten groeien. Samen met rundsvlees en wortelgroenten, is dit de perfecte winterkost om lekker op te warmen!

Ontdek het programma in Ierland!

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je aan!

Ontdek de programma's in Ierland