IJsland staat voor ruwe kustlijnen, gletsjers, warmwaterbronnen, geisers, vulkanen en lavavelden. Ondanks de noordelijke locatie is het hier minder koud dan je zou verwachten. Je mag zeker je zwempak niet vergeten om een duik te nemen in de openlucht warmwaterbronnen en zwembaden!

Als je altijd al gedroomd hebt om het noorderlicht te zien, dan is IJsland de perfecte bestemming. Vooral in de herfst en de winter kan je genieten van dit prachtige natuurspektakel. Daarnaast staat het eiland bekend om zijn vooruitstrevende muziek. Denk maar aan Sigur Rós en Björk.

Gastgezin en gemeenschap

Als AFS-student kan je overal in IJsland terechtkomen. Sommige gastfamilies wonen in Reykjavik of in landelijke gebieden, maar de meeste wonen langs de kust. Het is mogelijk dat je de kans krijgt om bij verschillende gastfamilies in verschillende streken te wonen tijdens je uitwisseling. Hou er rekening dat je in afgelegen gebieden terecht kunt komen en dus een hele afstand zal moeten afleggen om naar school te gaan of om je vrienden te zien.

School

Je zal les volgen in het laatste jaar van de grunnskóli (van 6 tot 16 jaar) of in de framhaldsskóli (van 16 tot 20 jaar). In de grunnskóli heb je les van maandag tot vrijdag en van 8u tot 15u. In de framhaldsskóli variëren de uurroosters. Er zijn drie soorten framhaldsskóli: de Iðnskóli, een technische school die studenten voorbereidt op werk in de industriële sector, de Fjölbrautaskóli, een school die voorbereidt op hogere studies of op verschillende beroepen, en de Menntaskóli, een traditionele school die jongeren voorbereidt op intensieve universitaire studies. De meeste scholen bieden een zeer ruime keuze aan naschoolse activiteiten aan.

A photo posted by AFS Iceland (@afsiceland) on

Taal

IJslands is de officiële taal in IJsland, maar je hoort er ook regelmatig Engels, Duits en andere Scandinavische talen. Je hoeft geen IJslands te kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in IJsland, maar we raden je aan om een basiskennis te hebben vóór je vertrek. AFS IJsland biedt een taalcursus aan. Afhankelijk van waar je geplaatst wordt, volg je taallessen of krijg je een online cursus.

Eten

De IJslandse keuken bestaat vooral uit vis, lam en zuivelproducten. Verse vis is er in verschillende soorten en wordt op tal van manieren klaargemaakt. Bij zowat elke maaltijd worden aardappelen geserveerd. Pasta en pizza winnen steeds meer aan populariteit.

Koffie is een populaire drank. Het avondeten is voor velen een belangrijke, sociale activiteit. Het is onbeleefd om niet bij het avondeten aanwezig te zijn. Als je er om een of andere reden niet bent, verwachten je gastouders dat je hen verwittigt.

Icelandic breakfast, skyr 😊#iceland #exchangeyear

A photo posted by Lily (@__lilinka__) on

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je aan!

Ontdek de programma's in IJsland