Altijd al willen eiland-hoppen? Dan is Indonesië is de plek voor jou! Indonesië is de grootste archipel ter wereld met niet minder dan 17.000 eilanden. Indonesië is dan ook een land vol contrasten: machtige vulkanen, mysterieuze oerwouden en rustgevende koraaltuinen, dichtbevolkte steden en afgelegen plantages, moderne wolkenkrabbers en eeuwenoude tempels, traditionele gamelanmuziek en tal van hedendaagse muziekstijlen. Het land bezit een rijke mix aan kleurrijke culturen en religies en het motto van het land is dan ook heel toepasselijk ‘eenheid in diversiteit’. Verschillende sociale en culturele invloeden uit Europa, het Midden-Oosten en Azië maken Indonesië een unieke gemeenschap in Azië! Jongeren in Indonesië zijn vaak sociaal actief in grote groepen. Sport is een populaire bezigheid, vooral voetbal, badminton en de Indonesische sport pencak silat zijn erg geliefd.

A photo posted by Coralie gisel (@cocoinindo) on Sep 3, 2016 at 12:26pm PDT

Gastgezin & gemeenschap

Indonesië is een mozaïek van meer dan 300 etnische groepen en culturen. Toch bestaat er een sterke Indonesische nationale cultuur, die gebaseerd is op het principe van ‘één vaderland, één natie en één taal’. Indonesiërs hebben ook een sterk gemeenschapsgevoel, binnen hun dorp, moskee of bedrijf. En wat hun achtergrond ook is, Indonesiërs zullen je steeds gastvrij ontvangen. Familie speelt een belangrijke rol en ouderen worden met veel respect behandeld.

Indonesiërs gaan voor de indirecte aanpak. Hierdoor zullen Indonesiërs niet vaak rechtstreeks iemand ergens op aanspreken of iets vragen. Ze proberen ongemakkelijke situaties te vermijden door in het begin niet ‘nee’ te zeggen en om te vermijden dat hun verzoek door iemand anders wordt afgewezen. Enkel als ze vrijwel zeker zijn dat een positief antwoord volgt, zullen ze effectief een vraag durven stellen. Vaak geldt in Indonesië: hoe beter je iemand kent, hoe directer de omgang met elkaar.

School

AFS-studenten volgen meestal les in publieke hogescholen, in het eerste of tweede jaar. In Indonesië heb je les van maandag tot zaterdag. De lessen beginnen om 7u en duren tot 13u30. Op vrijdag stoppen de lessen om 11u, vanwege van het vrijdaggebed voor de Moslims. De lessen op school worden in het Bahasa Indonesia gegeven en je krijgt de kans om extra taallessen te volgen. Daarnaast is er ook plaats voor een tal van buitenschoolse activiteiten zoals Indonesische dans. Op school draag je een uniform.

A post shared by Hifivestudio (@hifivestudio_id) on

Taal

Indonesië heeft meer dan 580 talen en dialecten, maar de officiële taal is Bahasa Indonesia. Om deel te nemen aan een uitwisseling in Indonesië, hoef je geen voorkennis van de taal hebben. Er wordt wel verwacht dat je je inzet om de lokale taal te leren. Tijdens de eerste drie maanden van je verblijf zal je wekelijkse taallessen krijgen in je lokale comité.

Eten

De Indonesische keuken staat bekend om de combinatie van haar inlandse kooktechnieken met ingrediënten uit India (curries), het Midden-Oosten (kebabs), China (roerbakken) en Europa (voornamelijk Spaanse en Portugese invloeden). Er zijn veel regionale specialiteiten en smaken kunnen variëren van pittig naar zoet. De meeste schotels zijn pikant en bestaan uit vis, kokosmelk en chili, geserveerd met rijst.

Videos

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je nu aan!

Ontdek de programma's in Indonesië