Italianen staan bekend om hun warme karakter en felle temperament. Ze praten heel gepassioneerd: luidruchtig, met veel gebaren en een sterke lichaamstaal. Een doorsnee zondag in Italië betekent meestal een dag met de familie, lekker eten, gezellig kletsen en een passeggiata (een rustige avondwandeling). De straat is overigens dé ontmoetingsplek voor jongeren, en elke vriendengroep heeft zo zijn eigen plekje. De meeste jongeren in Italië zijn erg modebewust en kleden zich graag stijlvol.

Italië biedt prachtige landschappen, historische steden en een overvloed aan kunstschatten. Wist je dat Italië meer dan 3000 musea heeft? En vergeet ’s werelds beste Gelato, Pizza en cappuccino niet. Of je nou terecht komt bij een gastgezin in de Italiaanse Alpen, of in één van de pittoreske kustplaatsen aan de adriatische zee, je zult in elk geval een vleugje van la dolce vita oppikken!

Italië familiefoto

Gastgezin en gemeenschap

Je kunt overal in Italië terechtkomen, zelfs op de eilanden Sicilië en Sardinië. De meeste gastgezinnen wonen in kleine steden. Slechts 20% van de gezinnen woont op het platteland en 10% in grote steden. Het is mogelijk dat je een kamer moet delen met één van je gastzussen of -broers. Wanneer je in Noord-Italië geplaatst wordt, is het mogelijk dat je in een meertalig gastgezin terecht komt, afhankelijk van de nabijheid van de buurlanden.

Italianen zijn warme, goedlachse en gastvrije mensen. Ze hechten veel belang aan vriendschap en loyaliteit en staan altijd klaar om te helpen. Ze zijn heel geduldig wanneer buitenlanders de moeite doen om zich in het Italiaans uit te drukken.

Groepsfoto italië

School

Je zult waarschijnlijk lessen volgen in een staatsschool. Het Italiaanse middelbaar (scuola media superiore) duurt vijf jaar en je zal in het derde of vierde jaar geplaatst worden. Het schoolniveau in Italië is hoog en de scholen zijn veeleisend, ook voor uitwisselingsstudenten. Wanneer je actief deel neemt aan je opleiding, lukt het vrienden maken vaak vanzelf.

Het schooljaar begint half september en eindigt half juni. De schoolweek loopt van maandag tot zaterdag en de lessen beginnen tussen 8.00 en 8.30 uur en zijn rond 14.00 uur afgelopen.

Italië

Taal

Italiaans is de officiële taal, maar elke stad of streek heeft zijn eigen dialect. Er bestaan zelfs kleine gebieden waar Frans, Duits of Sloveens gesproken wordt. Je gaat actief Italiaanse lessen volgen tijdens de twee á drie maanden van je uitwisseling. AFS Italië biedt een online ‘Rosetta Stone’ taalcursus aan die je vóór je vertrek en tijdens je uitwisseling op zelfstandige basis moet volgen. Deelnemers die het nodige niveau niet halen, moeten bij aankomst een fee betalen.

Eten

La Cuccina Italiana… Tijdens je verblijf in Italië zal het snel duidelijk worden wat deze worden inhouden, de Italiaanse keuken is kunst en daar zijn ze trots op. Daarbij heeft elke regio zijn eigen specialiteiten, recepten en tradities voor overheerlijke broden, soorten kaas en natuurlijk pizza en pasta. Wees voorbereid op royale porties, sterke koffie en heerlijke lekkernijen en lekker lang tafelen…

De maaltijden zijn belangrijke familiegelegenheden, het ideale moment om bij te praten. Je gastgezin verwacht dan ook van jou dat je de maaltijden met hen deelt. Het wordt ook erg gewaardeerd wanneer je zelf aanbiedt om een handje te helpen.

AFS Video Italië

Blog Anne in Italië

Lees Anne's blog!

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je aan!

Ontdek de programma's in Italië