Stations, treinen, trottoirs, openbare gebouwen, straten, openbare toiletten, alles is er netjes! Iedereen gooit zijn afval in de vuilnisbakken. Het unieke hieraan is dat het behoort tot hun cultuur en niet afgedwongen wordt door regels of wetten. Japan is ook een veilig land met een lage criminaliteitsgraad. Japanners zijn plichtsbewust, eerlijk en altijd beleefd. Ze hebben een erg complexe traditie die je als buitenstander niet makkelijk adopteert. Ze hechten eveneens veel belang aan goed onderwijs.

De Japanse cultuur is enorm divers. Het is een mengelmoes van oud en modern met zowel westerse als oosterse invloeden. Van rituele theeceremonies tot de snelste hogesnelheidstrein ter wereld, van traditionele muziek tot J-pop… Japan is een innovatieve samenleving, doordrongen van een eeuwenoude cultuur.

Another Day, Another Yukata Another Picture With My Host Sister ✨ #yukata #exchangestudent #japan #funtimes

A photo posted by Daryan | ダリヤン (@daryan_schultz) on

Gastgezin & gemeenschap

Je kunt overal in Japan terechtkomen, maar de meeste gastgezinnen wonen in stedelijke buitenwijken of in landelijke gebieden. Het gezin is de hoeksteen van de Japanse samenleving. Van jongs af aan leren kinderen het belang van groepsbewustzijn en toewijding om het belang van de groep boven persoonlijk gewin te stellen. Ouderen worden met veel respect behandeld. Het gedrag van de kinderen wordt nauwlettend in de gaten gehouden en jongeren mogen zelden uitgaan na het avondeten.

School

Onderwijs is uiterst belangrijk in Japan. Studenten worden aangemoedigd om hard te studeren en goede resultaten te halen om op een hoog aangeschreven universiteit binnen te geraken. Huiswerk wordt dan ook heel serieus genomen. AFS-studenten volgen meestal een algemene opleiding met vakken als Japans, Engels, muziek, wiskunde, koken en informatica. Hou er zeker rekening mee dat je klasgenoten heel wat jonger zijn dan jou.

Eten

Voor Japanners is koken een kunst. Denk maar aan sushi en sashimi. Rijst, noedels, verse groenten, vlees (varken en kip) en zeevruchten zijn de hoofdingrediënten van de Japanse keuken. Alle gerechten worden met stokjes gegeten. Groene thee wordt zowat bij elke maaltijd gedronken. Het is ongepast om iets anders te vragen dan wat er op tafel komt of om je eigen potje te koken.

Taal

Japans is de officiële taal in Japan. Je hoeft geen Japans te kennen om te mogen deelnemen aan een programma in Japan, maar we raden je ten zeerste aan om een jaar Japanse les te volgen als voorbereiding op je uitwisseling. AFS Japan zal je tips geven om Japans te leren in zelfstudie. Sommige gastscholen bieden extra Japanse taallessen aan.

#afseffect #afsrussia #afsjapan

Een bericht gedeeld door 花茶 (@lama.capybara) op

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je nu aan!

Ontdek de programma's in Japan