Ervaar de magie van Maleisië… Maleisië staat bekend om de hoeveelheid verschillende culturen en het is dan ook mogelijk dat je bij een Maleisische familie verblijft, Chinese vrienden hebt en dat je AFS-contactpersoon Indisch is. Deze verscheidenheid wordt ook weerspiegeld in de talrijke festivals en in de keuken. Of je nu in een traditioneel houten huis woont of in een meer Westers getinte woning, vaak leef je er met de hele familie samen.

Maleisische tieners houden van sporten zoals voetbal en badminton en gaan graag naar de bioscoop. Extra studietijd en het volgen van aanvullende lessen komt veel voor.

Malesië – groepsfoto

Gastgezin en gemeenschap

Je gastgezin kan behoren tot een van de belangrijkste etnische groepen: Maleis, Chinees of Indiaas. Ongeacht bij welke familie je bent geplaatst; uitgebreide gezinnen wonen vaak samen en ouderen worden zeer gerespecteerd. Ouders worden graag opgenomen wanneer hun kinderen beslissingen nemen. Terwijl je overal in Maleisië zou kunnen worden geplaatst, wonen de meeste AFS-scholieren in stedelijke of voorstedelijke gebieden.

Maleisië groepsfoto met uniform

School

Je zal naar een openbare school gaan. Het schooljaar begint in januari en eindigt in november. De school loopt van maandag tot vrijdag in de meeste regio’s, maar in sommige regio’s van zondag tot donderdag. De schooldag start om 7u30 en eindigt rond 13u of 13u30. Op de eerste schooldag zal je je studierichting kunnen kiezen. De meeste scholen bieden deze richtingen aan: wetenschappen, menswetenschappen, handel of technische wetenschappen. Meestal bieden scholen ook buitenschoolse activiteiten aan zoals toneel, sport, fotografie,…

In de Maleisische maatschappij neemt school een belangrijke plaats in. Ze geven niet alleen kennis door, maar ook morele waarden. De meeste vakken worden in het Maleis gegeven, maar wiskunde en wetenschappen worden in het Engels gegeven. Via de verschillende extra activiteiten bouw je vast en zeker een uitgebreide vriendenkring uit.

Maleisië – batugrotten

Taal

De officiële omgangstaal is Bahasa Malaysia maar de meeste mensen spreken ook erg goed Engels. De verschillende etnische groeperingen spreken daarnaast ook nog hun eigen taal.

Maleisië eten

Eten

Maleisië biedt een brede waaier aan kruidige Maleisische schotels aan, een eindeloze variëteit aan Chinees eten, de exotische keuken van Noord- en Zuid-India en Portugese schotels. Je kan er ook westers eten of en vindt er vele fastfoodketens. De traditionele Maleisische keuken lijkt sterk op de Indonesische en Indische keuken. Aan de meeste schotels worden royaal (pikante) kruiden, chilipepers en kokosmelk toegevoegd. Ook vis wordt vaak op verschillende wijzen klaargemaakt. Het eten op tafel wordt door de hele familie gedeeld. Het is gebruikelijk om met de rechterhand te eten en de linker onder de tafel te houden.

Ontdek het programma in Maleisië

Aanmelden en krijg advies op maat

Ontdek de programma's in Maleisië