Noorwegen staat bekend om de adembenemende fjorden en gletsjers, maar ook om de eeuwenoude tradities, wintersport en staafkerken; de oudste houten gebouwen ter wereld. Ruim de helft van de bevolking heeft een berghut, waar ze in de warmere maanden veel tijd doorbrengen om te vissen, hiken en barbecueën. En wie weet, krijg je de kans om het spectaculaire noorderlicht te zien…

Door het lage bevolkingsaantal (minder dan 5 miljoen) bedraagt de bevolkingsdichtheid nog geen 13 inwoners per km². Grote delen van het land worden gedomineerd door ongerepte natuur, iets waar de Noren erg trots op zijn.

Gastgezin & gemeenschap

De meeste AFS’ers zullen terechtkomen in kleinere dorpen. Noren staan bekend als een van de meest progressieve Europese volkeren. Tegelijkertijd koesteren ze hun geschiedenis en zijn ze fiere afstammelingen van vissers en landbouwers. Verdraagzaamheid, vriendelijkheid, gelijkheid en zelfstandigheid zijn waarden die ze erg appreciëren.

Familie en vrienden zijn heel belangrijk en ook buren zijn meestal bevriend met elkaar. Kinderen worden heel vrij opgevoed en sommige tieners hebben een parttime baantje. Toch willen ouders weten waar hun kinderen naartoe gaan. Gezinnen maken vaak tijd voor elkaar in het weekend. De meeste gezinnen zijn klein en iedereen moet helpen in het huishouden.

Takk for kjempefint hyttetur! #Hytta

A photo posted by Mateo Grassini (@mateograssini) on

Paisajes de Noruega. Landscapes of Norway. @landscapesofnorway #Landscapes #AFS #AFSNorway #AFSefect

Een bericht gedeeld door Mateo Grassini (@mateograssini) op

School

AFS-studenten worden meestal ingeschreven in een algemene studierichting. Je zal er naar het tweede jaar van de videregående skole (hoger secundair) gaan. Het onderwijsniveau in Noorwegen is zeer hoog. De schooldag start rond 8u en eindigt om 15u.

Weinig Noorse scholen bieden naschoolse activiteiten aan, maar Noorse jongeren doen aan sport, muziek of andere activiteiten buiten de school.

Taal

Noors is de officiële taal in Noorwegen. Het is een Germaanse taal, verwant met andere Scandinavische talen. Het Noors heeft twee schrijfvormen: het bokmål en het nynorsk. Het is niet noodzakelijk om de Noorse taal te spreken om deel te nemen aan een uitwisseling in Noorwegen, maar we raden je sterk aan om enige basiskennis Noors te hebben vóór je vertrek. AFS Noorwegen zal je een aantal tips geven om Noors te leren via zelfstudie. Sommige gastscholen plaatsen AFS-studenten in Noorse lessen voor immigranten.

#høstferie #afseffect #afsnorway #norway🇳🇴 #afscamp #trondheim

Een bericht gedeeld door Emiliano Vuillermoz (@emiliano.vuillermoz) op

Food

Takk for maten! Of… ‘Bedankt voor de maaltijd!’, een uitdrukking die heel vaak wordt gebruikt als je de tafel verlaat en die dus ook voor jou van pas zal komen. Noorse maaltijden bestaan meestal uit vis of vlees, aardappelen en groenten. Ook melk, kaas en allerlei broodjes worden vaak gedronken of gegeten.

Videos

Aanmelden en krijg advies op maat

Plan nu je eerste gratis gesprek in!

Ontdek de programma's in Noorwegen