Slowakije is een republiek in Centraal-Europa die zich in 1993 vreedzaam losmaakte van Tsjecho-Slowakije. De hoofdstad van Slowakije is Bratislava. Het is een van de snelst groeiende landen in de Europese Unie, met een grote industriële ontwikkeling en een zeer lage werkloosheidsgraad. Al trekken veel inwoners naar de steden, toch blijft het rurale leven een belangrijke rol spelen. Kenmerkend voor het Slowaakse landschap zijn de grote bergen en mooie bossen!

Leuk weetje: de bekende popart kunstenaar Andy Warhol is van Slowaakse afkomst. Zijn ouders emigreerden naar de VS in de vroege 20ste eeuw.

Gastgezin en gemeenschap

Gastgezin en gemeenschap

Je kunt overal in Slovakije terechtkomen. Er bestaat een kans dat je in een stedelijk gebied geplaatst wordt, maar meer dan 80% van de gastgezinnen woont in kleine steden of dorpen. Slovaken zijn bescheiden, vriendelijk en gastvrij. Ze vertellen heel graag over hun mooie land, zeker aan wie er nog niet van gehoord heeft (of het verwart met Slovenië)! De meeste families zijn niet rijk en het inkomen van een Slovaaks gezin is veel lager dan het gemiddelde inkomen van een West-Europese familie. Meestal werken beide ouders om het gezin te onderhouden en van alle familieleden wordt verwacht dat ze huishoudelijke taken op zich nemen.

Slowakije

School

School

Je zult er meestal terechtkomen in het een na laatste jaar (3de gymnazium). Schoolregels zijn meestal strikter dan hier en ook de band tussen leerkracht en leerling is formeler. Dagelijkse mondelinge ondervragingen zijn gebruikelijk. Leerlingen moeten inzet en interesse tonen voor hun studies. Sommige scholen bieden buitenschoolse activiteiten aan, zoals sport, theater of computerclubs.

Taal

Taal

De officiële taal is Slowaaks. Slowaaks is nauw verwant met andere West-Slavische talen, vooral met het Tsjechisch. Daarnaast heeft het invloeden uit het Latijn, het Duits en het Engels. Bij je aankomst zal je een Slowaaks handboek krijgen. Samen met de school en je gastgezin kun je daarmee de Slowaakse taal leren via zelfstudie. Sommige comités voorzien intensieve taallessen, maar dat is geen algemene regel.

Slowakije-eten

Eten

Eten

Slovaakse keuken lijkt op andere Centraal-Europese keukens, met Duitse, Poolse en mediterrane invloeden. Een maaltijd bestaat gewoonlijk uit vlees, met grote porties aardappelen, rijst of deegballetjes (een soort gnocchi) overgoten met saus. Het traditionele gerecht is bryndzové halušky, een soort gnocchi met schapenkaas en spek). Dagelijks staan ook brood en kaas op het menu, meestal als ontbijt.

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je aan en plan je eerste gesprek in!

Ontdek de programma's in Slowakije