Spanje is een land met een enorme diversiteit. Van de toeristische Spaanse Costa’s aan de middellandse zee en de historische stadskern van Madrid, het flamencodansen van Andalusië, het stierenvechten in vele delen van het land en het moderne Barcelona in Catalonië. Het land heeft een zeer gevarieerde keuken die in elke regio weer zijn eigen variaties en gerechten heeft.

In Spanje wordt ‘s middags siësta gehouden, vooral in de zomer. De siësta valt in heel Spanje van 14.00 tot 17.00 uur, ook al kan dat plaatselijk verschillen. De normale werk- en schooltijden zijn dus behoorlijk anders dan gebruikelijk in Noord-Europese landen.

Gastgezin & gemeenschap

Ongeveer 60% van de gastgezinnen woont in stedelijke gebieden, 30% in buitenwijken en slechts 10% in de landelijke gebieden. Het is ook mogelijk dat jouw gastgezin op de Canarische eilanden of Balearen woont.

Spanjaarden identificeren zich vooral met de regio waar ze wonen, iets wat je wellicht snel met hen zal delen. De meeste Spanjaarden zijn katholiek en de Spaanse families staan bekend voor hun openheid en gastvrijheid. Familie speelt een belangrijke rol in het leven van een Spanjaard en in het weekend komen familieleden vaak samen.

A photo posted by AFS MIL 🇧🇪 (@afsmil) on

A photo posted by Josh Mayo (@jvamayo) on

School

Je zult waarschijnlijk les volgen in een publieke school, in een van deze studierichtingen: wetenschappen, menswetenschappen of technologie. AFS-studenten worden ingeschreven in de tiende, elfde of twaalfde graad naargelang hun leeftijd en voorgaande studies. De lessen worden gegeven in de eerste taal van de streek.

Taal

Er zijn vijf officiële talen in Spanje: Spaans (Castiliaans), Catalaans, Galicisch en Baskisch (Euskara) en Aranees. De meeste Spanjaarden spreken Spaans maar dat is niet altijd hun moedertaal.

Spaans is overal een verplicht vak op school. Afhankelijk van de regio, is het mogelijk dat één van de andere talen gesproken wordt op school of binnen het gastgezin. Om deel te nemen aan een uitwisseling in Spanje is het niet verplicht om de taal te spreken, maar we raden je aan om enige basiskennis van het Spaans te hebben vóór je vertrekt.

A photo posted by Josh Mayo (@jvamayo) on

Eten

Elke streek heeft haar eigen specialiteiten, maar overal ziet men mediterrane invloeden opduiken. Belangrijke ingrediënten in de Spaanse keuken zijn olijfolie, knoflook, uien, tomaten en pepers. Vis en zeevruchten zijn overvloedig aanwezig, net als rood vlees en varkensvlees worden ze bijna dagelijks gegeten. Probeer ook vooral de Paella (een rijstgerecht met zeevruchten en groenten), en Gazpacho (een soort koude soep).

De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en wordt tussen 14.00 uur en 15.00 opgediend. Het avondmaal wordt doorgaans niet vóór 21.00 uur gegeten.

Blog van Beau in Spanje

Beau in Spanje

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je nu aan en plan je eerste gesprek!

Ontdek de programma's in Spanje