De Tsjechische republiek is een aantrekkelijke culturele bestemming omwille van de prachtige natuur en haar goed bewaarde historische sites. Overal in het land vind je kastelen, kelders en middeleeuwse dorpjes terug. Ook op artistiek vlak heeft Tsjechië zijn naam gevestigd, met onder meer Franz Kafka en Antonín Dvorák. De hoofdstad Praag ontpopte zich de laatste jaren tot het mekka voor hedendaagse kunstenaars.

Het plaatsje Pilsen verwierf om heel andere redenen haar bekendheid. Het zou de plaats zijn waar de frisse pils is uitgevonden.

Gastgezin en gemeenschap

Je kan overal in Tsjechië terechtkomen, maar de meeste gastgezinnen wonen in kleinere dorpen in de landelijke gebieden van de Bohemen en Moravië. Ook de stedelijke gebieden rond Praag en Brno zijn mogelijk, maar zeldzamer. Het is niet uitzonderlijk dat drie generaties onder een dak wonen. De meeste gezinnen wonen in kleine appartementen, dus het kan zijn dat je een kamer moet delen met een broer of zus. Families spenderen veel tijd met elkaar door te gaan trekken, fietsen, zwemmen of door een bezoek te brengen aan een van de vele culturele bezienswaardigheden en evenementen. In de winter is skiën een geliefde activiteit.

School

AFS-scholieren worden in het voorlaatste jaar van publieke scholen (gymnazium) ingeschreven. Het zijn zeer competitieve scholen, omdat ze de leerlingen voorbereiden op universitaire studies. Het schooljaar loopt van september tot juni. De schooldag begint rond 7u30 en eindigt tussen 14u en 15u. Je kan je vakken niet kiezen. Standaardvakken zijn Tsjechisch, Duits, Engels, biologie, wiskunde, chemie, fysica en sport.

Eten

In de Tsjechische keuken vind je Centraal-Europese, Duitse, Hongaarse en Poolse invloeden terug. Er wordt veel vlees gegeten, naast dumplings, aardappelen of rijst. De meeste gerechten zijn overgoten met een dikke saus en gekookte groenten of zuurkool. Komijnzaad, zout en spek worden ook veel gebruikt.

A photo posted by RestyN17 (@restyn17) on

Taal

Tsjechisch is de officiële taal in Tsjechië. Je hoeft geen Tsjechisch te kennen om deel te nemen aan een uitwisseling in Tsjechië, maar we raden je aan om een basiskennis Tsjechisch te hebben vóór je vertrek. Taallessen worden niet overal voorzien. AFS Tsjechië leent wel boeken uit en families en scholen worden goed ondersteund om samen met de AFS-er Tsjechisch te leren.

Aanmelden en krijg advies op maat

Meld je aan en plan je eerste gesprek!

Ontdek de programma's in Tsjechië