Een scholier uit een ander land in huis? Een geweldige manier een andere cultuur én je eigen cultuur beter te leren kennen.

In andere landen gaan veel dingen anders dan wij in Nederland gewend zijn, en in de ogen van een buitenlandse scholier zijn wij Nederlanders natuurlijk bijzondere mensen met rare gewoonten. Wat moet je bijvoorbeeld doen met een afwasborstel? Of een washandje? Twee typisch Nederlandse voorwerpen die een heel leuk gesprek over was- en afwasgewoontes in verschillende landen kunnen opleveren. En veel gelach, natuurlijk. Maar verschillen gaan veel dieper dan dat. Ook dat zal je als gastouder ontdekken.

Een scholier uit een ander land in huis? Het is een ervaring waar je de rest van je leven plezier van hebt. Het opent je ogen, maakt je bewust van culturele verschillen en hoe je die kunt overbruggen. En je hoeft er de deur niet voor uit!

In ons land komen huishoudens in allerlei samenstellingen voor. AFS stelt geen eisen aan de samenstelling of aan de plaats waar je woont: het is de bedoeling dat een AFS-scholier het leven in Nederland leert kennen en dat kan overal en bij iedereen die huis en hart wil openstellen. De afspraak is wel, dat AFS de natuurlijke ouders eerst om toestemming vraagt als beide ouders van hetzelfde geslacht zijn, of als er twee AFS-scholieren in het gezin worden opgenomen. Jongeren die een verblijfsvergunning nodig hebben, kunnen we alleen koppelen aan gezinnen waar minimaal twee volwassenen wonen.

Een band voor het leven

“It made a big difference in my life. And now 20 years later I am taking my kids to the States to meet my host parents. This connection continues for generations I hope.”

–Leontien Schuiling-van Bakel, exchange student from the Netherlands

Meer informatie over gastgezin worden