years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Graag een jaar naar het buitenland, maar niet te ver weg? Letland is een prachtige en originele bestemming in Europa, vol natuur en cultuur! Letland is met zijn vriendelijke bevolking een geweldige keuze voor je tussenjaar! Tijdens je schooljaar in Letland ontdek je het land, ervaar je de cultuur, leer je de taal en verblijf je bij een Lets gastgezin. Een schooljaar in Letland is een geweldige ervaring voor het leven! Daarnaast is het land de perfecte bestemming voor reizigers met een kleiner budget en zijn er beurzen beschikbaar!

“Letland, voor velen onbekend, maar voor mij zoveel meer. Groene zomers, herfsten met oranje tonen, pure witte winters en rustige maar kleurige lentes. Een land vol mensen die – na een tijdje – hun hart openen, al duurt het een tijdje vóór je hun gezichten kunt ontdooien. Ellenlange zandstranden. Hoge berkenwouden. Dik mos die de naaldwouden bedekt. Weiden zonder omheining.”

Publieke scholen in Letland zijn ofwel overwegend Letstalig ofwel overwegend Russischtalig, afhankelijk van waar jouw gastgezin woont. Je volgt les in het voorlaatste jaar en hebt enkele verplichte vakken, maar ook verschillende keuzevakken. De school loopt van 1 september tot eind mei en van maandag tot vrijdag. De lessen beginnen om 8u30 en eindigen om 15u.

De relatie tussen leerling en leerkracht is vrij formeel en dagelijkse mondelinge proefwerken zijn geen uitzondering. Alle schoolkosten worden terugbetaald door AFS Letland, ook je transportkosten. Enkel uitstapjes moet je zelf bekostigen, als je eraan wilt deelnemen. Letse scholen bieden ook buitenschoolse activiteiten aan, zowel culturele als sportieve.

Voorwaarden

Op de dag van vertrek ben je tussen 15 jaar en 6 maanden en 18 jaar en 0 maanden oud.

Wat is inbegrepen in jouw programma?

 • Vlieg- of treinticket
 • Gastgezin plaatsing
 • School plaatsing
 • Individueel contactpersoon
 • Medische verzekering
 • 24/7 noodtelefoon
 • Assistentie bij inschrijving
 • Visum instructies
 • Oriëntatie kamp
 • Bijeenkomsten tijdens jouw programma
 • Welkom thuis kamp
 • Toegang tot alumni netwerk

Waar ben je zelf verantwoordelijk voor?

 • Vaccinaties
 • Culturele activiteiten
 • Visum en paspoort kosten

Aanmelden

Weet jij al zeker dat je een High School jaarprogramma in Letland wilt doen? Meld je dan via de knop links aan.

Meld je aan!

Meer informatie

De beste manier om meer te weten te komen over dit programma is door je aan te melden voor een voorlichting, een brochure aan te vragen of in contact te komen met een ervaringsdeskundige (oud-AFS’er). Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon even met ons bellen.

Contactformulier

Meer lezen over Letland?

Ontdek meer!

Overtuig je ouders!

AFS staat voor ervaring en veiligheid, al meer dan 100 jaar. Dankzij haar wereldwijd netwerk van vrijwilligers, ondersteund door een professionele staf, biedt AFS jongeren de kans om te slagen in een geglobaliseerde wereld. AFS-programma’s helpen jongeren om een wereld te zien die groter is dan wat ze kennen, en om met mensen van andere landen en culturen om te gaan.

Ontdek waarom AFS de juiste keuze is!