Het schooljaar in Maleisië loopt van januari tot en met november. De lessen worden gegeven van 7:30 tot 13:30 uur of van 13:30 tot 18:30 uur en lopen van maandag tot en met vrijdag, met uitzondering van een aantal islamitische regio’s waar vrijdag een feestdag is. In die regio’s start de schoolweek op zondag. AFS deelnemers worden meestal ingeschreven in het laatste of een-na-laatste jaar en krijgen vaak in de ochtend les, zodat ze kunnen deelnemen aan buitenschoolse middagactiviteiten. Scholen bieden veel buitenschoolse activiteiten aan zoals bijvoorbeeld fotografie les, muziekles, zangles enzovoort. Dit is ook een leuke manier om meer leeftijdsgenoten te leren kennen.
Activiteiten
Je komt aan in Kuala Lumpur waar je door vrijwilligers wordt verwelkomend. Je gaat direct van het vliegveld naar een welkomstkamp. Hier krijg je informatie over het leven en de cultuur in Maleisië, zul je een korte introductiecursus in Bahasa Malaysia krijgen en ga je de hoofdstad bezoeken. Gedurende het jaar worden er nog twee andere bijeenkomsten georganiseerd om ervaringen te delen en eventuele problemen te bespreken. De laatste bijeenkomst, vlak voor vertrek, is bedoeld om de uiteindelijke ervaring te bespreken en je voor te bereiden op de terugkeer naar huis.
AFS Maleisië vraagt een basis kennis Engels aan hun scholieren om zo de communicatie makkelijker te maken de eerste periode.
De samenleving
Omdat er veel verschillende etnische groepen in Maleisië wonen is het moeilijk om hun typische kenmerken te beschrijven. Vaak komen AFS deelnemers in grote gezinnen terecht waar ze een slaapkamer delen met broers of zussen van hetzelfde geslacht. Het hoofd van het huishouden is meestal de vader, terwijl de moeder en kinderen zorgen voor het huis en huishoudelijke taken. Er wordt dus van je verwacht dat je ook mee helpt in het huishouden. Jezelf opsluiten in je eigen kamer wordt vaak gezien als ongepast en onbeleefd.
Jongeren besteden het grootste deel van hun tijd aan studeren; de rest van de dag is vaak gericht op sport (ze houden vooral van voetbal, vechtsporten en watersporten) en uitjes met vrienden, in de bioscoop of in de straten van het centrum.
moslimfamilies eten alleen halal vlees en hindoeïstische families eten geen rundvlees; AFS-studenten zijn verplicht deze keuze te respecteren.
Roken is illegaal voor kinderen onder de 18 jaar en wordt afgekeurd door de lokale bevolking.