years-experience access-alumni-network airfare airport-pick-up assistance-with-application-process community-service-placement continuous-support cultural-trips domestic-transport emergency-support field-trips global-competence-certificate grade-transcripts host-family-placement housing individual-contact-person internship-placement language-instruction meals medical-insurance orientations-during-your-time-abroad other pre-departure-orientation product-materials re-entry-orientation school-dipolma school-materials school-placement school-transport school-uniform stipend teaching-materials vaccinations visa-and-passport-fees visa-application-assistance world-wide-presence

Een schooljaar in Canada, wie droomt daar niet van? Een geweldig groot land als perfecte plek voor een tussenjaar of jaar high school! Ben jij gek op natuur, kan je tegen wat kou en wil je net even wat anders, dan is Canada een goede keuze voor jou! 

Ben je een liefhebber van de natuur, meren, bossen en het buitenleven? Dan zalje onder de indruk zijn van de diversiteit van de Canadese landschappen, die veranderen met de seizoenen. De winter (her)ontdekken zal voor iedereen een plezier zijn, van schaatsen tot nachtskiën, van sneeuwschoenlopen tot ijsvissen,… je zult versteld staan van de mogelijkheden. Deelnemers worden vaak geplaatst in buitenwijken of op het platteland in kleine, vriendelijke gemeenschappen. Maar waar je ook terechtkomt, er valt altijd wel plezier te beleven, ongeacht het seizoen. Zelfs als het vriest in de winter!

Een Canadees schooljaar duurt van september tot juni, zoals in Nederland. De lessen duren tot 15u à 16u. Canadese scholen bieden heel wat naschoolse activiteiten aan. Heb je altijd al bij de schoolband willen zitten? Of deel willen uitmaken van ‘drama club’ of de ‘prom committee’? Dan kan je de tijd van je leven hebben in Canada! Ook zijn de clubs een goede manier om nieuwe vrienden te maken. Qua verschillende sporten is er ook genoeg te beleven.

Je wordt meestal in een kleine regio geplaatst. Canadezen staan bekend als heel vriendelijke mensen. De voordelen van een kleinere gemeenschap omvatten de authenticiteit van de Canadese cultuur, gebruiken en geschiedenis. Mensen leren kennen in je kleine gemeenschap is vaak gemakkelijker omdat je gastgezin waarschijnlijk lokale vrienden en contacten heeft.

De regio Upper Canada ligt in Oost Ontario. Hier zit je dicht bij steden zoals Ottawa, Montreal en Toronto. De meeste studenten worden in kleinere dorpen geplaatst.  Er is een grote variëteit aan activiteiten mogelijk (sports en clubs). In deze regio word je omringd door meerdere meren en rivieren.

De regio Lambton-Kent ligt in het zuiden van Ontario, ongeveer 3 uur ten zuiden van Toronto, en een uur ten noorden van Detroit, Michigan. Omringd door de Great Lakes, met Lake Erie aan de ene kant en Lake Huron aan de andere, is het een prachtig deel van Canada dat veel te bieden heeft. Plaatsingen in dit programma zijn meestal op het platteland in kleine, vriendelijke en veilige gemeenschappen.

De regio Windsor-Essex, ook in Ontario, ligt aan de grens tussen Canada en de Verenigde Staten net over de rivier van Detroit, Michigan. Windsor heeft een mix van stedelijke, voorstedelijke en landelijke scholen en gemeenschappen. De regio Windsor is zeer cultureel divers. Verbeter je Engels en maak nieuwe vrienden in een multiculturele en gastvrije omgeving! Scholen in deze regio geven vaak de mogelijkheid om voorbereidende vakken voor de universiteit te nemen (university prep), en bij sommige scholen is er een speciale focus op STEM.

De regio Newfoundland ligt aan de Oostkust van Canada, en omvat onder andere een groot eiland vlak naast de kustlijn van het vasteland van Canada. Je kan hier geplaatst worden in de regionale hoofdstad St. John’s, maar evengoed in kleinere communities. Dit is een goede regio voor echte natuurliefhebbers!

Enkele belangrijke punten:

 • Covid-vaccinatie is verplicht (momenteel minstens 2 dosissen, we raden ook extra boosters aan)
 • Dubbele plaatsingen in een gastgezin zijn waarschijnlijker voor studenten die deelnemen aan dit programma. Dit houdt in dat de kans groot is dat je samen met een andere internationale student in een gastgezin zit. Dit zal geen Vlaamse student zijn, maar steeds iemand van een ander land.
 • Gastgezinnen krijgen een kleine vergoeding voor de extra kosten die er bij komen om een student in huis te halen (vervoerskosten, maaltijden,…)
 • Op aanvraag kan het mogelijk zijn om in de meeste van deze regio’s een trimester-, semester- of jaarprogramma te doen, afhankelijk van beschikbare plaatsen en wat elke specifieke regio aanbiedt.
 • Studenten die een trimester- of semesterprogramma volgen, mogen wel een voorkeur van scholen doorgeven, maar prioriteit voor plaatsing op specifieke scholen wordt gegeven aan jaarstudenten.

Als 18-jarige en afgestudeerde jongere mag je óok deelnemen aan dit jaarprogrammma. Een vereiste is dat je super gemotiveerd bent om je volledig in te zetten. Je volgt ons ‘gap year-traject’ en je ontvangt na deelname het Global Competence Certificate.

 

Voorwaarden

Op de dag van vertrek ben je maximaal 18 jaar en 11 maanden oud. Je mag ook al je VWO hebben afgerond.

Wat is inbegrepen in jouw programma?

 • Retourticket vliegtuig, trein en/of bus
 • Ontvangst op luchthaven
 • Gastgezin
 • Maaltijden
 • Plaatsing op een lokale school
 • Individueel contactpersoon
 • Medische verzekering
 • 24/7 noodtelefoon
 • Vervoer naar school
 • Assistentie bij inschrijving
 • Instructies voor visumaanvraag
 • Oriëntatiekamp voor vertrek
 • Oriëntaties tijdens jouw programma
 • Welkom Thuis-kamp
 • Schoolmaterialen
 • Ondersteuning
 • Meer dan 70 jaar ervaring

Waar ben je zelf verantwoordelijk voor?

 • Vaccinaties
 • Kosten voor visum en paspoort
 • Zakgeld

Start je avontuur

Weet jij al zeker dat je op uitwisseling wil naar Canada? Meld je dan via de knop links aan.

Meld je aan

Leer ons kennen

De beste manier om meer te weten te komen over dit programma is door je aan te melden voor een infomoment of in contact te komen met een ervaringsdeskundige (oud-AFS’er). Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon even met ons bellen.

Kom langs

Het #AFSeffect in Canada

Meer lezen over Canada?

Overtuig je ouders!

AFS staat voor ervaring en veiligheid, al meer dan 100 jaar. Dankzij haar wereldwijd netwerk van vrijwilligers, ondersteund door een professionele staf, biedt AFS jongeren de kans om te slagen in een geglobaliseerde wereld. AFS-programma’s helpen jongeren om een wereld te zien die groter is dan wat ze kennen, en om met mensen van andere landen en culturen om te gaan.

Ontdek waarom AFS de juiste keuze is!