NL: Buitenlandse studenten die hun AFS-jaar doorbrengen in Nederland, horen zich aan bepaalde regels te houden omdat zij onder de verantwoordelijkheid van AFS vallen. Wanneer deelnemers willen reizen, dienen ze dit formulier in te vullen. Er gelden verschillende regels voor reizen binnen Nederland en reizen buiten Nederland.

EN: Students who spend their AFS-year in the Netherlands should follow rules because AFS is responsible. When foreign students want to travel, they have to fill in this form. There are different rules for trips inside the Netherlands, and trips abroad.

Reizen als gaststudent

Uitwisselingsstudenten reizen doorgaans graag, maar dat is niet de hoofdreden waarom je aan een AFS-programma deelneemt. Het belangrijkste deel van de ervaring is het leven in je gezin en op school. Daarom zijn de volgende regels van kracht:

  • Je moet AFS op de hoogte brengen wanneer je één of meerdere nachten buiten Nederland doorbrengt (zonder gastgezin, Nederlandse organisatie of school). Voor daguitstappen en binnenlandse reizen is toestemming van AFS niet nodig.
  • Individuele reizen met minstens één overnachting (zonder gastgezin, Nederlandse organisatie of school) worden NIET toegestaan vóór de kerstvakantie. Voor de jongeren die in januari aankomen mag het niet vóór de meivakantie. Wij geloven dat de eerste maanden van de AFS-ervaring cruciaal zijn voor de integratie in het gastgezin, op school en om een lokaal netwerk op te bouwen. In de praktijk wil dit ook zeggen dat er geen individuele reizen mogelijk zijn voor trimesterstudenten.
  • Reizen en daguitstappen zijn enkel toegelaten tijdens de vakanties, nooit tijdens de schooldagen (behalve voor schoolreizen) of tijdens nationale AFS-activiteiten zoals kampen. Onder ‘schooldag’ verstaan we een dag waarop de hele klas op school verwacht wordt, zowel tijdens het jaar als tijdens in de examenperiode.

Tijdens het verblijf in Nederland is AFS juridisch verantwoordelijk voor de gaststudent. Daarom is het belangrijk dat we, indien het gaat over een individuele reis, altijd weten waar jij je bevindt in het buitenland.