Giethoorn – Sinds de zomer van 2017 woont de Thaise Khanoon (17) aan de Dorpsgracht in Giethoorn. Via de internationale uitwisselingsorganisatie AFS belandt de tiener bij Jaap Veeloo en Gerry van Bruggen. Met dit tussenjaar wil ze haar wereldbeeld vergroten en de Nederlandse cultuur leren kennen. ‘Ik kan nu fietsen en mag hier op school mijn mening zeggen.’

‘In Thailand heeft iedereen een bijnaam,’ legt Khanoon uit. Ze is gekleed in een Westerse spijkerbroek met gaten. Omdat je over haar werkelijke naam je tong breekt, schrijft ze die eerst even op een papiertje: Yanisa Assawawirulhawong. Vorig jaar lazen Jaap en Gerry in het blad Gieters Ni’js een oproep van AFS. De organisatie zocht gastouders voor buitenlandse studenten. Meteen zei Gerry: ‘Dat gaan we doen!’ Jaap moest er nog even over nadenken, maar werd na een tijdje net zo enthousiast als Gerry. ‘Een coördinator van AFS kon alle gevaren die we zagen weerleggen,’ vertelt ze.

Uiteindelijk wordt Khanoon uit de miljoenenstad Bangkok in het Nederlandse waterdorp geplaatst. Er is meteen een klik. Omdat Jaap en Gerry allebei werken, vinden ze het fijn dat Khanoon zelfstandig is en zichzelf goed kan vermaken. Alle drie hebben ze gemeen dat ze van stijldansen houden. Khanoon kiest op haar beurt voor Nederland omdat het volgens haar een veiliger land is dan Thailand. Haar ouders gaan akkoord vanwege het goede onderwijs. ‘Gemakkelijk is ook dat de mensen hier Engels spreken,’ vervolgt Khanoon. Dat is alleen in het begin nodig. De Thaise spreekt al gauw verrassend goed Nederlands. Op de koelkast van haar gastgezin plakt ze geeltjes om de Nederlandse woorden te kunnen oefenen. ‘Na de introductieweek op school hebben we alleen nog Nederlands gesproken,’ vertelt Jaap.

Wennen
Hoewel Khanoon gewend is om in Bangkok dagelijks met de auto naar school gebracht te worden, gaat ze op de fiets naar het RSG in Steenwijk. Het is een openbaring dat ze daar haar eigen mening mag zeggen en geen uniform aanhoeft. Ze moet er ook aan wennen dat het hier ’s avonds donker wordt. ‘In Bangkok brandt altijd licht.’ Daar hangt smog en is het drukkend warm. Khanoon vertelt dat ze daarom thuis in haar flat met 25 verdiepingen dagelijks vier keer onder de douche gaat. Buiten komt ze bijna nooit. In Giethoorn geniet ze van de rustige omgeving, waar iedereen tot haar verbazing elkaar groet. Haar gastouders leren haar schaatsen en kanoën op de Dorpsgracht.

Ze nemen het meisje, dat een Boeddhistische achtergrond heeft, mee naar de kerk. Khanoon vindt Jaap en Gerry prima ouders, die haar de vrijheid geven om uitstapjes te maken. Zo bezoekt Khanoon een concert van Katy Perry in de Ziggo Dome en gaat ze met de trein naar Londen en Zwitserland om andere uitwisselstudenten uit Thailand te bezoeken. Half juni ontvangt ze in Giethoorn twee Thaise leeftijdsgenoten die in Bergschenhoek en Haarlem bij een gastgezin wonen. Khanoons eigen ouders komen ook nog een keer langs en brengen een beeldje mee. Ontroerd laat Gerry het persoonlijke cadeau zien. Een Thaise kunstenaar heeft haar en Jaap geboetseerd en gekleed in Thaise kleren. Khanoon staat tussen hen in gehuld in Volendamse klederdracht. Jaap, die zelf geen kinderen heeft, verrast ze op Vaderdag met een mok met de tekst: “Best dad of the world”.

Bruine bonen met spek
Na een afscheidsfeest op 7 juli, keert Khanoon weer terug naar Bangkok om haar middelbare school af te maken en daarna management te gaan studeren. ‘Een klein beetje heimwee heb ik wel,’ bekent ze lachend. Het Nederlandse brood en de regen gaat ze niet missen. ‘Wel bruine bonen met spek!’ Jaap en Gerry kunnen andere gezinnen van harte aanbevelen om ook hun huis open te stellen voor een buitenlandse student. AFS zoekt jaarlijks voor 75 jongeren een plek. Zo zijn er dit schooljaar nog drie gastgezinnen in Wanneperveen. Vanuit Nederland gaan 60 jongeren naar verre buitenlanden. ‘Alle soorten gezinnen zijn welkom,’ promoot Gerry, ‘als je maar geen strafblad hebt.’ Het stel zou Khanoon in de toekomst graag nog eens zien. ‘Ik heb vliegangst, dus hoop dat zij nog eens bij ons in Giethoorn komt,’ zegt Gerry hoopvol naar Khanoon kijkend. ‘Zeker weten!’ zegt ze met een brede lach op haar gezicht.