Eindelijk is het zover; je vertrekt naar het buitenland! Maar nu de grote vraag: wat neem je mee? Het is handig om van te voren een inpaklijst te maken. Zo weet je zeker dat je niks vergeet. Gelukkig zijn er handige websites waarbij je een gepersonaliseerde inpaklijst kan maken. Een voorbeeld hiervan is: www.ikneemmee.nl. Gebruik onderstaande tips om de juiste keuzes te maken tijdens het inpakken.

  1. Vergeet je waardevolle spullen niet: paspoort, portemonnee (met pinpas/cash/creditcard), mobiel, laptop, e-reader, koptelefoon/oortjes, opladers, etc. Maar denk bijvoorbeeld ook aan je verzekeringspasje/papieren, je vaccinatieboekje en (nood)nummers. Ga je op uitwisseling buiten Europa? Vergeet dan niet om je pinpas op ‘wereld’ te zetten.
  2. Ook heel belangrijk om niet te vergeten: een camera! Hiermee kun je al je nieuwe ervaringen vastleggen en zorgen dat je bij terugkomst in Nederland al je herinneringen zijn gewaarborgd.
  3. Als je medicijnen slikt, is het verstandig om van jouw recept een internationale verklaring aan te vragen. Dan kun je altijd in je gastland de juiste medicijnen ophalen.
  4. Veel dagelijkse spullen kun je heel gemakkelijk kopen in je gastland. Denk bijvoorbeeld aan je schoolspullen, maar ook bijvoorbeeld douchespullen. Dat kan flink in het gewicht schelen!
  5. Bekijk van te voren wat voor klimaat het gebied heeft waar jij heen gaat. Dan kan je een betere inschatting maken bij het inpakken en de juiste keuzes wat betreft kleding.
  6. Naast je kledingkeuzes aan te passen op het klimaat, is het ook slim om te bedenken voor welke gelegenheden/activiteiten je welke kleding nodig gaat hebben. Een voorbeeld hiervan is zwemkleding of sportkleding. Dit geldt ook voor schoenen. Een paar sneakers en slippers komen altijd van pas, maar nette schoenen kunnen ook handig zijn.
  7. Breng naast een grote koffer ook een kleine koffer en/of rugzak met je mee. Hier kun je dan gelijk je handbagage in doen. Een kleine koffer of rugzak is handig als je bijvoorbeeld een weekend weggaat met AFS of met je gastfamilie. Een rugzak kan je dan ook gebruiken als schooltas.
  8. Neem een (reis)dagboek mee. Hier kun je goed in bijhouden wat je van dag tot dag beleefd in je gastland. Dit is zo leuk om later terug te lezen!
  9. Neem wat kleine cadeautjes mee uit Nederland. Niet alleen is het heel leuk om wat te geven aan je gastfamilie bij de kennismaking, maar ook gedurende het jaar is het leuk om je nieuwe vrienden te verrassen. Dit kunnen kleine souvenirtjes zijn, maar ook lekkernijen zoals stroopwafels, hagelslag en pepernoten.
  10. Laat ook vooral ruimte over in je koffer. Deze ruimte kun je vullen met alle nieuwe spullen uit je gastland die je weer mee terug wilt nemen naar Nederland!