Als een van de eerste landen ter wereld ging Nederland in 1947 meedoen met het student exchange program van de American Field Service. Dit jaar, in 2017, is dat alweer 70 jaar geleden. Een bijzonder jaar dus voor AFS Nederland, waar we graag bij stilstaan.

Bij AFS, in 1915 door A. Piatt Andrew opgericht als de American Ambulance Field Service voor vrijwillige ambulancebroeders, stond het versterken van vrede altijd centraal bij AFS. Directe aanleiding voor het oprichten van de organisatie was de hoge noodzaak van humanitaire hulp tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vele jonge studenten stelden zich als vrijwilliger beschikbaar en boden hun diensten aan door gewonde soldaten aan het front te helpen. Ook in de Tweede Wereldoorlog hielpen vrijwilligers van AFS weer vele levens te redden.

Na afloop van beide oorlogen waren vrijwilligers van AFS vastberaden om hun boodschap door te blijven zetten en een rol te blijven spelen. In 1946 werd besloten de American Field Service om te vormen tot uitwisselingsorganisatie, om via educatieve programma’s intercultureel begrip te vergroten en de vredesboodschap uit te dragen. In het daaropvolgende jaar sloot Nederland zich aan bij AFS. Toen Nederland in 1947 een eigen AFS-kantoor oprichtte, bestond het programma alleen uit samenwerking met de VS. Alle Nederlandse deelnemers gingen naar de VS voor een schooljaar op een High School. Destijds was dit nog een hele onderneming met een bootreis van wel tien dagen. Sindsdien is het AFS programma uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk dat actief is in meer dan 60 landen. AFS Nederland maakt zo al 70 jaar prachtige levenservaringen mogelijk! Dat is een feestelijke viering waard.

Op 24 november 2017 van 14.00 tot 17.00u zal het bijzondere jubileum van AFS gevierd worden in Rotterdam. Zou u hier graag bij zijn? Neem dan contact met ons op via [email protected]! Wij sturen u graag de officiële uitnodiging toe.