Afgelopen 24 november vierde AFS Nederland dat in 1947 de eerste Nederlandse jongeren met het uitwisselingsprogramma van de American Field Service voor een jaar naar de VS gingen. Nederland was daarmee één van de eerste zeven landen die gingen meedoen en het is wel bijzonder ons te realiseren dat ook Syrië zich destijds onder die eerste landen bevond. De reis met de boot van de Holland-Amerika Lijn vanaf de Wilhelminakade in Rotterdam was voor velen een onvergetelijke gebeurtenis. Het was dan ook heel passend om voor de viering van het jubileum terug te gaan naar Rotterdam. Op de bovenste verdieping van het World Trade Centre, met een prachtig uitzicht over de stad, genoot het publiek van een interessant middagprogramma dat werd ingeleid door een boodschap vanuit New York door de President van AFS, Daniel Obst.

Bij een verjaardag hoort muziek en die werd die middag verzorgd door Aycan Hekimoğlu en Riri Putri, twee huidige AFS-deelnemers uit Turkije en Indonesië. Prof. Lucas Meijs van de Erasmus Universiteit, en Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting waren de gastsprekers en brachten beiden zeer onderhoudende en leerzame verhalen. De wereld van het vrijwilligerswerk is in beweging en daar had prof. Meijs een paar goede adviezen voor. In een wereld vol zorgen om de toekomst wees de heer Leopold op de wens die Anne Frank liet horen op een vroege lentedag in April 1944: ‘Laat me mijzelf zijn’. Na de pauze deelden zeven returnees uit de afgelopen zeven decennia een selectie van hun ervaringen in de vorm van een panelgesprek. Voor iedereen betekende hun AFS-jaar een keerpunt in hun leven. Mede door de moderne social media zijn sommigen nog dagelijks in contact met hun ‘andere’ familie! Na het middagprogramma en de afsluiting door bestuursvoorzitter Hanneke Teekens en directeur Vlady Kasperaitis was er nog tijd voor een gezellige afsluitende borrel om gezamelijk het bijzondere Jubilieum van AFS te vieren.

Wij willen bij deze graag iedereen bedanken die betrokken was bij de bijzondere Jubilieumviering! Op de pagina http://www.afs.nl/verslag-afs-70-jaar/ kunt u een foto-verslag van de dag vinden. Tevens is daar de boodschap van de President van AFS te zien.