Hallo iedereen! Ik ben Mint uit Thailand en ik ben een AFS uitwisselingsstudent in Nederland. Een maand voor vertrek naar Nederland, kreeg ik een e-mail met het nieuws dat ze een gastgezin voor mij hadden gevonden in Nederland. Ik was super blij! Het eerste wat ik dacht was: ‘Hoe zeg je in het Nederlands dankjewel?’. Dat heb ik gelukkig snel geleerd. In dit blog wil ik jullie graag vertellen hoe mijn jaar was samen met mijn Nederlandse familie.

Tijdens mijn eerste week in Nederland was het hier nog zomervakantie. Ik hoefde gelukkig niet gelijk naar school, ik had eerst een week de tijd om alles in mijn nieuwe huis te leren. Bijvoorbeeld waar alle spullen liggen en welke klusjes ik kon doen om te helpen in het huishouden. Door het cultuur verschil was mijn eerste diner in mijn gastgezin wat ongemakkelijk. Waarom? Ik wist nog niet zo goed hoe je moest eten met mes en vork. In Thailand gebruikte ik altijd een lepel en een mes. Je kunt je dus voorstellen hoe grappig dit eruit gezien heeft! Eten met mes en vork was dan ook het eerste wat ik heb geleerd van de Nederlandse cultuur.

Als tweede heb ik geleerd om te fietsen. Mijn gastzusje heeft mij hier bij geholpen. Tijdens mijn eerste keer fietsen, zijn we gelijk verdwaald. We wilden naar de dikke boom van Laren, de dikste eik van Nederland. We kwamen per ongeluk uit op een ruiterpad, maar het was wel een erg leuke dag.

Tijdens mijn eerste maand hier, vond ik het erg koud in Nederland. Het was rond de 20 graden, iedereen had T-shirts met korte mouwen aan, maar ik had het zo koud! Mijn oplossing was om warme dranken te drinken. Ik drink niet vaak thee in Thailand, maar hier drink ik het elke dag. Mijn gastmoeder vraagt vaak of ik thee wil en welk smaakje ik dan wil. Ik ben nog steeds in shock omdat er zoveel smaakjes zijn!

Ik moet bekennen dat ik het de eerste maanden erg lastig vond om de Nederlandse taal te leren. Maar iedereen in mijn familie hielp mij. Mijn gastmoeder plakte op alle meubels post-its met de Nederlandse woorden. Mijn gastbroer probeerde steeds om mijn simpele vragen te stellen in het Nederlands. Hij sprak de woorden dan heel langzaam en duidelijk uit, zodat ik het beter kon begrijpen.

Samen met mijn gastgezin heb ik veel leuke activiteiten gedaan! In het begin van mijn uitwisseling ben ik samen met mijn gastzusjes en gastbroer naar de Efteling geweest. Helaas hadden we niet de tijd om alle attracties te bezoeken, maar het was zo gezellig. In November organiseerde AFS een regio activiteit, waar ik met mijn gastfamilie ben wezen schaatsen. Het was de eerste keer voor mij! Mijn gastfamilie kon al schaatsen, ze hebben mij met z’n allen geholpen. Ze hielden allemaal mijn hand vast zodat ik niet zou vallen. Aan het einde van de dag heb ik geprobeerd om zelf te schaatsen. Ik ben toen helaas wel gevallen, maar dat mag de pret niet drukken.

Ik ben zelf een enorme Harry Potter fan, net zo als mijn gastzus! We zijn met z’n vijven naar Londen geweest. Dat was mijn eerste keer in Engeland. We zijn toen naar King’s Cross Station geweest om foto’s te maken met de Harry Potter koffer. Aangezien we allemaal voor Huffelpuf en Ravenklauw zijn, delen we met z’n allen de sjaals op de foto.