Mijn naam is Anna en ik ben een paar jaar geleden op uitwisseling geweest naar Portugal. Vaak vragen mensen mij waarom ik Portugal heb gekozen. Hieronder deel ik mijn tien redenen waarom iedereen – volgens mij – met AFS naar Portugal zou moeten gaan.

  1. De Portugese gastvrijheid

Iedereen is zo vriendelijk! Dit is mij in het bijzonder bijgebleven van mijn jaar in Portugal. Iedereen maakt altijd een praatje en het leven speelt zich buiten af. Ik was meteen onderdeel van mijn Portugese gastfamilie en werd door iedereen van de familie uitgenodigd om te blijven eten. Ook mijn klasgenootjes op school waren erg gastvrij. Ik werd altijd meegevraagd en uitgenodigd bij hen thuis.

2. Food

Het eten in Portugal is heerlijk! In elk stadje vind je wel een paar ‘pastelerias’. Hier verkopen ze heerlijke gebakjes. De bekendste is de ‘Pastel de Nata’, een bladerdeeggebakje gevuld met room. Vraag of je gastgezin je meeneemt naar Belém – een wijk in Lissabon – hier eet je de beste ‘Pasteis de Nata’. Mijn favoriete hoofdgerecht is ‘Bacalhau à Brás’. Dit is een gerecht met kabeljauw, ui en geraspte aardappel. Voor de dare devils, probeer ook zeker ‘caracois’. Met een satéprikker haal je de slak uit zijn huisje en kan je hem opsmikkelen. Ik heb het tijdens mijn uitwisseling één keer geprobeerd, verassend genoeg was het best wel lekker.

3. Prachtige steden

Lissabon & Porto zijn de twee meest bekende steden van Portugal. Lissabon is een fijne mix tussen authentiek Portugees en bruisend hip. Een leuke en ‘easy going’ manier om Lissabon te zien is om de tram te pakken. Het bekende ‘oude trammetje’ is onderdeel van het openbaar vervoer van Lissabon, daardoor is een kaartje zeer gunstig geprijsd. De tram voert je door de meest schattige (en steile) straatjes van Lissabon. In Porto kun je je vergapen aan prachtige oude imposante gebouwen. Wandel rond in het oude centrum en laat je verassen.

4. Interessante cultuur

Ook al ligt Portugal op drie uur vliegafstand van Nederland, je dompelt jezelf onder in een geheel andere cultuur. Dit maakt Portugal voor mij zo interessant. Er heerst in Portugal een familiecultuur, de dagelijkse bezigheden zijn dan ook gecentreerd rondom de familie. Wees niet verbaasd als je Portugese familie opeens op visite komt, vaak gebeurt dit onaangekondigd. Natuurlijk begroet je iedereen met twee kussen. Dit geldt niet alleen voor familie, ook klasgenootjes begroeten jou met twee zoenen. Waar ik in begin ook aan moest wennen zijn de Portugese eetgewoontes. Je luncht niet met brood, maar altijd met warm eten. Ook de tijden verschillen, mijn familie at in de avond altijd erg laat, zo rond 10 uur ’s avonds.

5. Zee & Strand

Beach fan? Dan ben je in Portugal op je plek! Portugal heeft 800 kilometer kustlijn. Naar het strand gaan is een favoriete bezigheid voor Portugezen. Vaak gingen wij met de familie op zondag naar het strand om uitgebreid te lunchen en van het uitzicht te genieten. Naast uitgestrekte stranden zijn er ook imposante rotsformaties te vinden. Je kan prachtige stranden vinden in de Algarve, maar ook Peniche en Nazaré zijn aanraders (en worden niet druk bezocht).

6. Portugees is een wereldtaal

Portugees wordt wereldwijd door meer dan 220 miljoen mensen gesproken. Portugees staat daarmee op nummer 7 van de meest gesproken talen van de wereld.

7. Onontdekte plekjes

Portugal is niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Italië of Spanje. Daarnaast bezoeken de meeste toeristen Lissabon en de Algarve, maar er is zoveel meer te zien in Portugal! Tips voor onontdekte steden zijn bijvoorbeeld Braga en Coimbra, de studentenstad van Portugal. Tomar – waar ik een jaar heb gewoond – is ook een onontdekt pareltje. Hier kun je een prachtig klooster vinden. Een aanrader waar niet veel toeristen heen gaan is Obidos. Dit is een middeleeuws vestigingsstadje met hele typische huisjes. In noord-Portugal heb je prachtige natuurgebieden, die je kunt gaan ontdekken. Tip: vraag aan je gastfamilie of zij je al hun favoriete bijzondere plekjes kunnen laten zien, dan kom je zeker weten op bijzondere plekken.

8. Prijsniveau

Het prijsniveau van Portugal ligt onder het prijsniveau van Nederland. Een koffie kost ongeveer een euro. Ik ging ook vaak met mijn klasgenoten in cafeetjes lunchen. Voor iets minder dan drie euro koop je een grote tosti met een blikje fris.

9. Authentiek

Portugal is nog écht authentiek! In het plaatsje waar ik woonde, is zoveel historie te vinden. Mijn gastvader heeft bijvoorbeeld zijn eigen kapperszaak, deze zaak is al drie generaties in de familie. Hij heeft in een vitrinekast de scharen van zijn grootvader bewaard. Elke middag sluit hij zijn zaak voor twee uur om siësta te kunnen houden. Dan gaat hij altijd uitgebreid lunchen met mijn gastmoeder of vrienden.

10. Klimaat

Last but not least, Portugal heeft een heel fijn klimaat. Ben jij een koukleum? Dan voel je je vast thuis in Portugal. In december en januari kan het best koud zijn, maar in februari voel je alweer de kracht van de zon en kan je alweer volop terassen!

Geschreven door Anna Oosterbaan – AFS Portugal