Mijn naam is Anna en ik ben een paar jaar geleden op uitwisseling geweest naar Portugal. Vaak vragen mensen mij waarom ik Portugal heb gekozen. Hieronder deel ik 10 redenen waarom iedereen, volgens mij, met AFS naar Portugal zou moeten gaan op uitwisseling.

  1. De Portugese gastvrijheid

Iedereen is zo vriendelijk! Dit is mij erg bijgebleven van mijn jaar in Portugal. Iedereen maakt altijd een praatje en het leven speelt zich echt buiten af. Ik was gelijk onderdeel van mijn Portugese gastfamilie en werd door iedereen uitgenodigd om te blijven eten. Ook mijn klasgenootjes op school waren erg gastvrij. Ik werd altijd meegevraagd en uitgenodigd bij hen thuis.

2. Food!

Het eten in Portugal is heerlijk! In elk stadje vind je wel een paar ‘pastelerias’. Hier verkopen ze heerlijke gebakjes. De bekendste is waarschijnlijk de Pastel de Nata, een bladerdeeg gebakje gevuld met room. Vraag of je gastgezin je meeneemt naar Belém – een wijk in Lissabon – hier eet je de beste Pasteis de Nata. Mijn favoriete hoofdgerecht is ‘Bacalhau à Brás’. Dit is een gerecht met kabeljauw, ui en geraspte aardappel. Voor de dare devils, probeer ook zeker ‘caracois’! Met een satéprikker haal je de slak uit zijn huisje en kun je hem opsmikkelen. Ik heb het tijdens mijn uitwisseling één keer geprobeerd, verassend genoeg was het best wel lekker!

3. Prachtige steden

Lissabon & Porto zijn de twee meest bekende steden van Portugal. Lissabon is een fijne mix tussen authentiek Portugees en bruisend hip. Een leuke en easy going manier om Lissabon te zien is om de tram te pakken. Deze voert je door de meest schattige straatjes van Lissabon. In Porto kun je je vergapen aan prachtige oude imposante gebouwen. Wandel rond in het oude centrum en laat je verassen!

4. Interessante cultuur

Ook al ligt Portugal op 3 uur vliegafstand van Nederland, je dompelt jezelf onder in een geheel nieuwe cultuur. Dit maakte Portugal voor mij zo interessant! Er heerst in Portugal echt een familie cultuur, de dagelijkse bezigheden zijn dan ook gecentreerd rondom de familie. De sfeer is Portugal is laid back en relaxt, zo anders dan in Nederland!

5. Zee & Strand

Beach fan? Dan ben je zeker in Portugal op je plek! Portugal heeft 800 kilometer kustlijn. Naar het strand gaan is dan ook een favoriete bezigheid voor Portugezen. Vaak gingen wij met de familie op zondag naar het strand om uitgebreid te lunchen en van het uitzicht te genieten. Naast uitgestrekte stranden zijn er ook prachtige rotsformaties te vinden. Je kunt prachtige stranden vinden in de Algarve, maar ook Peniche en Nazaré zijn aanraders (en niet veel bezocht!).

6. Portugees is een wereldtaal

Portugees wordt wereldwijd door meer dan 220 miljoen mensen gesproken. Portugees staat daarmee op nummer 7 van de meest gesproken talen van de wereld.

7. Onontdekte plekjes

Portugal is niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Italië of Spanje. Daarnaast bezoeken de meeste toeristen Lissabon en de Algarve, maar er is zoveel meer te zien in Portugal! Tips voor onontdekte steden zijn bijvoorbeeld Braga en Coimbra, de studentestad van Portugal. Tomar – waar ik een jaar heb gewoond – is ook een onontdekt pareltje. Hier kun je een prachtig klooster vinden. Obidos is een middeleeuws vestigingsstadje en ook echt een aanrader. In noord-Portugal heb je prachtige natuurgebieden die je kunt gaan ontdekken. Vraag ook vooral aan je gastfamilie of zij je al hun favoriete bijzondere plekjes kunnen laten zien!

8. Prijs niveau

Het prijsniveau van Portugal ligt onder het prijsniveau van Nederland. Een koffie kost ong. 1 euro. Ik ging ook vaak met mijn klasgenoten in cafeetjes lunchen. Voor €2,50 had je een grote tosti met een blikje fris bijvoorbeeld.

9. Authentiek

Portugal is nog écht authentiek! Hoe trots Portugezen op hun land zijn, heeft op mij veel indruk gemaakt. Mijn gastvader had bijvoorbeeld zijn eigen kapperszaak, die in de middag 2 uur sloot voor siësta. Dan ging hij altijd uitgebreid lunchen met mijn gastmoeder of vrienden.

10. Klimaat

Last but not least, Portugal heeft een heel fijn klimaat! Ben jij een echte koukleum? Dan voel je je vast thuis in Portugal. In December en Januari kan het best koud zijn, maar in februari voelde je alweer de kracht van de zon!

Geschreven door Anna Oosterbaan – AFS Portugal