Met zijn bijna vijf miljoen inwoners is Sint-Petersburg na Moskou de grootste stad in Rusland. Dit zorgt er dan ook voor dat er ontzettend veel te doen is. Voor iemand die voor het eerst een bezoek brengt aan de stad, kan dit overweldigend zijn. Natuurlijk zijn er de toeristische trekpleisters zoals het Hermitage, Peterhof ende Isaakevskij kathedraal. Deze plekken zijn allemaal zeker de moeite waard om te bezoeken. Maar als je de grote massa toeristen en de lange wachttijden wilt vermijden of als je de highlights van Sint-Petersburg al eens bezocht hebt en opzoek bent naar de iets rustigere, maar daarom niet minder interessante plekken, kan mijn blogpost hopelijk uitkomst bieden. Ik hoop je met dit blog inspiratie te geven voor je volgende tripje naar het Venetië van het noorden!

1. LOFT PROJEKT ETAZJI (Ligovskij Prospekt, d. 74)

Loft projekt etazji leerde ik kennen via een schoolvriendin, wiens vader daar een expositie had opgezet. Maar het is meer dan een museum met exposities. Verspreid over vijf verdiepingen zijn er wisselende exposities, lokale kledingwinkeltjes, eetplekjes, maar ook ruimtes waar workshops, tweedehands kledingverkopen en culturele avonden worden georganiseerd. Hoe de ruimtes zijn ingevuld wisselt om de zoveel tijd en zelfs als je er dus al eens geweest bent, is het zeker de moeite nog eens binnen te springen om te kijken wat er veranderd is. Ben je er met mooi weer? Ga dan zeker het dakterras op! Dat geeft een prachtig uitzicht over de stad met in de verte Nevskij Prospekt.

2. CAFÉ TSIFERBURG (Naberezjnaja Reki Fontanki, d. 20)

In de stad zijn er ontzettend veel cafeetjes en plekjes om wat te drinken, maar ik kan me voorstellen dat je als toerist al snel belandt bij de grotere ketens of de cafés aan Nevskij Prospekt. Als je het leuker vindt om eens te gaan zitten bij een café waar vooral locals komen dan is Tsiferburg een leuke oplossing. Dit is een ‘anticafé’, wat inhoudt dat je niet betaalt voor wat je drinkt, maar voor hoe lang je blijft zitten met een limiet van 540 roebel (ongeveer 7,50 euro). Er is onbeperkt thee en koffie en vaak hebben ze er ook toast met bijvoorbeeld jam. Het aanbod is niet ontzettend uitgebreid, maar de sfeer is erg knus en het is een mooie gelegenheid om eens naar het Russisch te luisteren. Als je tijd hebt om zelf iets klaar te maken, bijvoorbeeld een salat Oliver, dan krijg je zelfs minuten cadeau.

3. NOVAJA GOLLANDIJA (Ploshad Truda)

Novaja Gollandija betekent Nieuw Holland. Het is een eiland aan Ploshad Truda dat sinds kort weer open is voor publiek. Het is een park waar je in de zomer onder het genot van een ijsje heerlijk op een bankje of zitzak kan relaxen. Op het eiland is er ook een cirkelvormig gebouw waar cafés en restaurants zitten met in het midden een terras. Er zijn verschillende kledingwinkeltjes en een stripboekenwinkel, waar ik een stripboekversie van Das Kapital van Marx heb gevonden (in het Russisch weliswaar), wat ik hilarisch vond. Dit is vooral een leuke plek als het mooi weer is en ondanks dat het vrij dicht bij het toeristische centrum ligt, ligt het toch afgelegen genoeg, zodat het er niet al te druk is.

Natuurlijk zijn er nog veel andere plekken en ook ik ontdek elke keer als ik er ben weer iets nieuws. Dit zijn slechts een paar plekken die me zijn bijgebleven als fijne plekjes om te genieten van de stad. Hopelijk geven deze tips je wat inspiratie mocht je ooit in Sint-Petersburg zijn of naar Rusland met AFS op uitwisseling gaan. Het is een wereldse stad en ik zou het echt iedereen aanraden te gaan!

Geschreven door Emma Neelen – AFS Rusland