Na enkele maanden van voorbereiding was het op zondag 2 juni weer tijd voor de jaarlijks terugkerende activiteit: Wadlopen. Deze landelijke activiteit wordt ieder jaar georganiseerd door het activiteitenteam van AFS regio Noord. Ook dit jaar was er weer een goede opkomst. Vanuit het hele land – zelfs Den Bosch was vertegenwoordigd – kwamen studenten, gastouders en gastbroers/-zussen naar het hoge noorden om op deze prachtig zonnige dag een zwerftocht over het wad mee te maken.

We verzamelden in het mooie Pieterburen, waar bij aankomst eerst een schoenencheck gedaan werd door de organisatie. Tijdens het wadlopen kan je diep wegzakken, waardoor je bij het dragen van verkeerde schoenen zo maar met een schoen minder thuis zou kunnen komen… dat wilden we natuurlijk voorkomen! Nadat alle deelnemers voorzien waren van het juiste schoeisel, vertrokken we rond kwart over twee in auto’s naar de dijk. Daar werden we opgewacht door twee gidsen van Dijkstra Wadlooptochten. Toen we de dijk opliepen voelden we de wind al sterker worden en roken we de zilte lucht van de zee… we waren bij het wad!

De tocht begon rustig over droge grond, maar het duurde niet heel lang voor onze schoenen vies waren en we door het slik liepen. Tijdens de tocht stopten we af en toe waarbij de gidsen ons uitleg gaven over het wad, de diertjes die er leven en de planten die er groeien. Naast het krijgen van uitleg, konden we ook het een en ander proeven. Zo blijk je zeekraal gewoon als groente te kunnen eten! Heel lekker vonden de meesten van ons het trouwens niet..

Halverwege de tocht kwamen we bij een diepe geul, waar van de gelegenheid gebruik werd gemthousiast bekogeld hadden met klei, dus dat moest er ook af gewassen worden. Na deze onderbreking zetten we onze tocht weer voort, terug richting de dijk. We waren afhankelijk van het tij en wilden natuurlijk wel op tijd terug zijn voordat het hoogwater werd.aakt om af te koelen, omdat het zo’n warme dag was. Daarnaast waren er meerdere deelnemers die elkaar tijdens de tocht en

Al met al zijn we ruim drie uur onderweg geweest. Vooral het laatste half uur vond iedereen vrij zwaar. We moesten nog hard ploeteren door het slik en de vermoeidheid sloeg inmiddels toe. Maar de dijk was in zicht! Iedereen heeft door kunnen zetten tot het einde. Moe maar voldaan kwamen we terug bij het startpunt, waar we bij de wasplaats onze voeten en schoenen konden wassen.  Rond 6 uur vertrok iedereen weer schoon huiswaarts.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag en hopelijk zien we je volgend jaar!

Geschreven door Anne-Lieke Wieringa – Regio Noord

Benieuwd welke activiteiten AFS Nederland allemaal organiseerd? Klik hier voor een overzicht!