Een uit de kluiten gewassen dorp. Zo voelt Oslo voor mij. Als je niet kunt kiezen of je nou een stadsmens of een natuurmens bent, is Oslo ideaal om te wonen. De natuur is altijd binnen 30 minuten met de metro bereikbaar, maar ook musea, winkels en het theater zijn op korte afstand. En daarnaast is het centrum bijna volledig te voet haalbaar.

In 2009 vertrok ik (Marit) voor een jaar naar Noord-Noorwegen, in een dorpje ruim boven de poolcirkel en 3,5 uur bij Tromsø vandaan. Eerlijk is eerlijk, Noord-Noorwegen is mooier dan de regio rond Oslo. Maar dit gebied is niet voor iedereen haalbaar – en je hebt gewoon echt een auto nodig. Oslo daarentegen is zeer geschikt voor een stedentrip. Standaard to-do’s vind je voldoende online. Aangezien ik hier ook 4 maanden heb gewoond voor een stage, ga ik iedereen daarom maar enthousiast maken voor mijn (budgetvriendelijke!) top 5:

1. De meren Svartkulp en Sognsvann, met afsluitend een barbecue.

Wil je een echte Noorse student zijn, dan zeg je ‘engangsgrill’ (wegwerpbarbecue). Hier is het meer Sognsvann uitermate geschikt voor, omdat het slechts 5 minuten lopen is vanaf metrohalte Sognsvann. Barbecueën is hier toegestaan zo lang de omgeving niet te droog is. Sognsvann is zelf ook erg leuk om omheen te wandelen – maar dat vindt de helft van Oslo ook op een mooie zondagmiddag. Dus loop 15 minuten verder, steek aan de oostkant de heuvel over en je komt bij het prachtige meer Svartkulp. Hier moet je wel af en toe zelf je pad vinden, het is ruiger, maar daarom des te mooier.

2. Rivier Akerselva

Akerselva is de rivier die dwars door Oslo heen loopt en je daarom ook verschillende delen van Oslo laat zien. Van mooi aangelegde parken, naar een watermolen, watervallen, bos en oude fabrieksgebouwen in de hippie-wijk Grönland. Neem het openbaar vervoer naar halte Kjelsås (pak hier eventueel het Technische Museum mee) en start je wandeling. De wandeling duurt ongeveer twee uur, zonder stops tussendoor. Je kunt ook een kano huren trouwens, maar hier hangt ook vast een Noors prijskaartje aan.

3. Wandelen van Frognerseteren naar het café op Ullevålseter en door naar Sognsvann

Trek hier wel een flinke middag voor uit, maar deze fantastische natuur met uitzichten op Oslofjord, om de hoek van een ‘echte’ stad, moet je proberen. Net als bij Svartkulp zijn het vooral bos- en rotspaadjes dus flipflops zijn niet aan te raden. De wandeling staat aangegeven vanaf metrohalte Frognerster (bordjes ‘Ullevålseter’), maar er zijn zo veel – zeer interessante – zijpaadjes dat je snel in de war kan raken. Een mobieltje met Google Maps en internet is daarom wel erg handig omdat de meeste wandelpaden hier ook wel staan aangegeven.

4. Eilanden in Oslofjord
Niks geen dure ‘fjord tour’ boeken, pak gewoon de ferry die inbegrepen is bij het algemene openbaar vervoer! Je kunt vanaf de ferry van de uitzichten genieten, of je stapt af op de eilanden om daar extra te genieten. Vanaf Vippetangkaia kun je de ferry nemen naar de eilanden Bleikøya, Gressholmen, Lindøya en Hovedøya. Hovedøya heeft zelfs een oude kloosterruïne. Het is bijna een soort hop-on-hop-off ferry, mits je de tijden goed in de gaten houdt. Vertrektijden zijn wel sterk seizoensgebonden dus hou ze in de gaten.

5. De wijk Majorstuen
Dit was de wijk waar mijn studentenkamer was, dus ik ben lichtelijk bevooroordeeld. Dit is een rijkere buurt van Oslo en dat zie je aan de woningen. Ik krijg snel een ‘Villa Kakelbont’-gevoel bij de huizen omdat ze zo vrolijk gekleurd zijn. Verwacht nu geen Curaçaokleurtjes, maar waardeer de schoonheid van deze rustige wijk, ga zitten in een park en ontdek nog het leuke kerkje Uranienborg Kirke. En, hoeveel ambassades tel je hier?

Geschreven door Marit Smelter – AFS Noorwegen