Hallo allemaal!

Ik ben Helena uit Tsjechië. Ik heb twee maanden als stagiaire bij AFS Nederland gewerkt. Ik wil je iets over mijn geweldige tijd vertellen.

Ik heb niet aan het AFS-programma deelgenomen, maar ik heb bijna drie jaar als vrijwilliger gewerkt voor AFS Tsjechië en ik hou van reizen (ik heb bijvoorbeeld in Zuid-Korea gestudeerd en als vrijwilliger in Groot-Brittannië). In februari besloot ik om een Erasmus + stage aan te vragen. Ik vroeg onze coördinator Sandra om hulp. Ik werd door AFS Nederland geaccepteerd.

Ik zou mijn stage met een zin samenvatten als: Ik had geluk.

• Nederland is niet een groot land. Ik heb genoeg tijd gehad om te reizen en het weer was mooi. Ik heb veel plaatsen bezocht – Texel, Utrecht, Spakenburg, Leiden, Delft, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Zeeland, Maastricht, Aachen (Duitsland)… Met de trein, fiets of met mijn gastgezin.

• AFS Nederland is in Amersfoort gebaseerd. Waarom is het geweldig? Amersfoort is zo’n mooie stad, heel rustig en het is heel dicht bij alle steden. Het is een zeer actieve stad. Triatlon, festivals, danslessen, zomerbioscoop en nog veel meer evenementen.

• Mijn collega’s zijn geweldige, vriendelijke en behulpzame mensen. Ik heb van het samen lunchen genoten. Ik voelde me deel van het team. Ik heb de kans gehad om te helpen met workshops in het kamp voor nieuwe studenten. Het was een geweldige ervaring voor mij.

• Mijn gastgezin was het beste gastgezin dat ik zou kunnen krijgen!! Het was zo leuk! Alle activiteiten die we samen hebben gedaan. Diner eten, kaas proeven op de markt, een film kijken in de zomercollectie, fietsen en met hun vrienden uit Colombia kennismaken. Ze waren zo aardig voor me tijdens mijn gehele verblijf.

• De Nederlandse taal is een hele mooi taal. Ik probeerde zoveel mogelijk Nederlands te leren. Ik wil hiermee doorgaan in Tsjechië.

Ik ben heel blij dat ik hier twee maanden kon doorbrengen. Ik kon de Nederlandse cultuur verkennen, het land (vol met regels) en de verbazingwekkende open en directe mensen met zo’n specifieke soort humor die dicht bij de mijne lag. Ik heb ook verschillende eetgewoonten kunnen proberen. Brood eten voor de lunch en een warm diner met mijn familie. Ik heb boter geprobeerd met choco-hagelslag, kaas, haring, stamppot en wintersoep.

Veel dank.

Helena (Helča)