De familie Jansingh uit Amersfoort heeft sinds eind augustus de Letse Madara in huis. Madara is via uitwisselingsorganisatie AFS 10 maanden in Nederland. Ze gaat naar Het Nieuwe Eemland en ze spreekt al een beetje Nederlands. Vader Tibo Jansingh vertelt hoe hij het gastouderschap tot nu toe ervaart.

Waarom zijn jullie gastouder geworden?
“Het is voor ons de eerste keer dat we een scholier in huis hebben. Kennissen van ons zijn ook gastouder bij AFS geweest en een jeugdvriend heeft in Canada gewoond via dezelfde organisatie. Allebei waren ze erg enthousiast. Zodoende hebben wij ons verdiept in het gastouderschap en hebben we samen met onze vier kinderen besloten om ons aan te melden. Op deze manier willen we een buitenlandse scholier graag een unieke kans bieden en daarnaast is het natuurlijk een bijzondere ervaring voor ons hele gezin.”

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om Madara in huis te nemen?
“Die keuze was vrij snel gemaakt. Ze gaf aan een buitenmens te zijn en net als onze oudste dochter van paardrijden te houden. Na het lezen van haar brief hadden we het gevoel dat ze goed binnen ons gezin zou passen en dat bleek gelukkig ook.”

Hoe bevalt het gastouderschap jullie tot nu toe?
“In het begin was het natuurlijk wel wennen voor iedereen. Madara is 17 jaar en onze oudste dochter is 15. Er gelden dan toch wat andere regels. Daarnaast was het soms even zoeken naar de juiste balans tussen gast en kind maar die hebben we inmiddels gevonden. Verder is het gewoon heel leuk! Ze past heel goed binnen het gezin en het sluit goed aan. De gesprekken die je hebt met iemand over de kijk op de wereld en verwachtingen van het leven zin heel bijzonder en we leren veel van elkaar. Ze kookt af en toe Lets en ze vertelt over haar cultuur en tradities. Ook doet ze graag mee met onze tradities. Tijdens Sinterklaas kregen we bijvoorbeeld allemaal Letse sokken die haar oma had gebreid. Heel leuk! We blijven ook zeker in contact met Madara als ze straks weer naar huis gaat. We zijn zelfs al uitgenodigd om naar Letland te komen en dat zijn we ook echt van plan.”

Hoe vindt Madara het in Nederland?
“Leuk! Toen ze begon op school was ze een soort bezienswaardigheid. Iedereen wilde met haar praten en was nieuwsgierig. Op die manier leerde ze snel mensen kennen. Inmiddels heeft ze een aantal goede vrienden op school en ze heeft veel contact met andere uitwisselingsscholieren. Daar gaat ze regelmatig naartoe en die komen ook weleens bij ons logeren. Het Nederlands praten valt wel wat tegen. Ze spreekt goed Engels en ze had verwacht ook snel Nederlands te leren. Maar juist omdat haar Engels zo goed is, gaat iedereen makkelijk over in die taal en blijft het Nederlands wat lastig. Gelukkig verstaat ze het wel redelijk goed waardoor het op school prima gaat.”

Raden jullie het gastouderschap aan?
“Ja! Ik vind het absoluut een ervaring is die verrijkend is. Ook de kijk op de wereld van de kinderen verandert en het is ontzettend leuk om met een buitenlandse scholier in gesprek te gaan. Daarnaast leer je ook veel andere mensen kennen. We hebben al een paar keer meegedaan aan de activiteiten van AFS waar ook andere gastfamilies en hun gastkinderen naartoe gaan. We zijn bijvoorbeeld wezen schaatsen in Gouda, dat was erg leuk.”

AFS is een internationale non-profit organisatie. Jaarlijks gaan er Nederlandse scholieren voor een paar maanden of een jaar naar een middelbare school in het buitenland en komen er buitenlandse jongeren naar Nederland. Hiermee wil de stichting meer begrip creëren tussen verschillende culturen.  Ook aankomend schooljaar komen er weer scholieren naar Nederland voor wie wij nog gastgezinnen zoeken. Dit avontuur kun je aangaan voor 3, 6 of 10 maanden en in principe is iedereen welkom bij AFS! Ongeacht je gezinssamenstelling of woonplaats. Kijk voor meer informatie op afs.nl/gastgezin

De familie Jansingh. Madara zit in het midden en draagt een wit T-shirt met blauwe tekst.