Een scholier uit een ander land in huis? Een geweldige manier een andere cultuur én je eigen cultuur beter te leren kennen.

In andere landen gaan veel dingen anders dan wij in Nederland gewend zijn, en in de ogen van een buitenlandse scholier zijn wij Nederlanders natuurlijk bijzondere mensen met rare gewoonten. Wat moet je bijvoorbeeld doen met een afwasborstel? Of een washandje? Twee typisch Nederlandse voorwerpen die een heel leuk gesprek over was- en afwasgewoontes in verschillende landen kunnen opleveren. En veel gelach, natuurlijk. Maar verschillen gaan veel dieper dan dat. Ook dat zal je als gastouder ontdekken.

Een scholier uit een ander land in huis? Het is een ervaring waar je de rest van je leven plezier van hebt. Het opent je ogen, maakt je bewust van culturele verschillen en hoe je die kunt overbruggen. En je hoeft er de deur niet voor uit!

In ons land komen huishoudens in allerlei samenstellingen voor. AFS stelt geen eisen aan de samenstelling of aan de plaats waar je woont: het is de bedoeling dat een AFS-scholier het leven in Nederland leert kennen en dat kan overal en bij iedereen die huis en hart wil openstellen. De afspraak is wel, dat AFS de natuurlijke ouders eerst om toestemming vraagt als beide ouders van hetzelfde geslacht zijn, of als er twee AFS-scholieren in het gezin worden opgenomen. Jongeren die een verblijfsvergunning nodig hebben, kunnen we alleen koppelen aan gezinnen waar minimaal twee volwassenen wonen.

Algemene FAQ

“It made a big difference in my life. And now 20 years later I am taking my kids to the States to meet my host parents. This connection continues for generations I hope.”

–Leontien Schuiling-van Bakel, exchange student from the Netherlands

Meer informatie over gastgezin worden

FAQ over wereldgezin zijn in (post)coronatijden

Elk jaar gaan we op zoek naar gezinnen die hun huis en hart willen openstellen voor één van de buitenlandse jongeren die we verwelkomen in Nederland.

AFS is de gezinnen zeer dankbaar dat ze open blijven (of interesse blijven tonen) in het ontvangen van AFS-studenten van over de hele wereld. We zijn dankbaar voor hun steun aan onze missie, het delen van onze waarden en het besef dat voortdurende culturele uitwisseling wereldwijd nog belangrijker is in tijden van crisis. Als je als gezin besluit om een student te verwelkomen, dan zullen onze AFS-vrijwilligers en stafleden hele proces ondersteuning te bieden waar nodig.

We hebben vertrouwen in ons vermogen om complexe en uitdagende situaties aan te kunnen, omdat we hier meer dan 70 jaar ervaring mee hebben (waaronder het evacueren van deelnemers uit Japan na de aardbeving in 2011, uit Venezuela en Egypte tijdens politieke crisis),

Bij de start van de pandemie in maart 2020 hebben we veilig en snel meer dan 6000 AFS-ers uit meer dan 90 landen geëvacueerd. AFS monitort dagelijks de sociale, politieke, economische en gezondheidssituatie van alle landen waarin zij actief is en grijpt onmiddellijk in wanneer nodig. AFS biedt alle deelnemers ook een uitgebreide medische en risicoverzekering aan.

Stel je kandidaat om gastgezin te worden!

Overtuigd van het AFS-verhaal en wil je thuis een intercultureel avontuur aangaan? Twijfel je nog of wil je graag meer informatie? Laat het ons weten via onderstaand formulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Aanmelden als gastgezin