34276162_183917625644364_6941861134064418816_n

Anke

Toen ik in 2015 terug kwam van mijn uitwisseling wilde ik de sfeer van de uitwisseling en van AFS blijven beleven. Ik ben vrijwilliger geworden bij het LAC (Landelijk Actie Commissie) waar ik hielp met kampen en daguitjes. Inmiddels coördineer ik samen met Roos en Myrthe de kampen voor het ‘ontvangende programma’, dus de buitenlandse scholieren die naar Nederland komen. Het LAC organiseert ook kampen voor het ‘uitgaande programma’, dus Nederlandse scholieren die naar het buitenland gaan. Wat ik leuk vind aan coördinator zijn is dat ik alle studenten voorbij zie komen in het begin van hun jaar, dat ik ze daarna terug zie tijdens de daguitjes en op het eind zie tijdens het afscheidskamp. Het is echt mooi om de groei van studenten mee te maken. AFS is een deel van mijn leven geworden. Ik leer er super veel van en ondertussen geef ik mijn kennis weer door aan nieuwe studenten

Ook AFS vrijwilliger worden? Klik hier!
image

Erika

Van AFSer naar AFS vrijwilliger – het was de meest logische stap en zeker ook de beste stap die ik had kunnen maken, nu alweer 36 jaar geleden. Toen ik na mijn AFS jaar aan de studie begon in Utrecht, kwam ik in de eerste week al veel AFS returnees tegen. Gezellig en samen terugkijken op onze ervaringen was leuk. De stap naar vrijwilliger worden bij AFS Utrecht deden we dan ook als groep!  Het contact met de AFSers, de kampen, de gastgezin bezoeken en later het organiseren van een regio heeft mij minstens zoveel gebracht als het AFS. Maar ook zeker het contact met al die andere vrijwilligers – ieder met een eigen verhaal. Geweldige herinneringen aan de wisselweken die we destijds met AFS Zuid Holland en AFS Utrecht organiseerden. Samen met deze groep als (kook) staf op de grote kampen leverde vele mooie herinneringen op. Later het opbouwen van regio Noord Holland vanuit het nieuwe Almere – dat opeens het nieuwe regio centrum was. En inmiddels, na weer een verhuizing,  de regio Noord Nederland waar we langzaam maar zeker een steeds grotere groep vrijwilliges betrekken bij AFS en de AFSers. Het samenwerken met andere AFS vrijwilligers is geweldig. Altijd een leuke club mensen die ook zich enorm inzetten en ondanks het drukke leven toch altijd weer tijd vinden voor de beurs in Zwolle (12 man op een stand van 9m2) of de taaldag en het novemberweekend. Maar ook nog steeds de internationale contacten met vrijwilligers van over de hele wereld die inmiddels vrienden zijn geworden. Hoogtepunt het afgelopen jaar was ons gezamenlijk bezoek aan Hamburg met AFS vrijwilliger vrienden uit de USA – Duitsland – Nederland. Dat gaan we zeker herhalen! Want AFS is zoveel meer dan een jaar in je leven – als AFS vrijwilliger ben je altijd die Global Citizen!

Ook AFS vrijwilliger worden? Klik hier!
AFS vrijwilliger

Marit

Ik doe verschillende dingen voor AFS maar het leukste vind ik de voorlichtingen voor de Nederlandse scholieren. Ik vind het super leuk om aan hun te vertellen wat er mogelijk is en waarom ze dat zouden doen en waarom met AFS. Ik kan echt mijn eigen enthousiasme overbrengen op de scholieren en zie ook vaak de interesse van hun. Ook ben ik op dit moment contactpersoon van het gastgezin van de Hongaarse Natalia. Dit betekent dat ik regelmatig contact opneem met het gastgezin om te vragen hoe het gaat en of ze ergens tegen aan lopen. Zo hoop ik een laagdrempelig contact te zijn. Ik houd van live en persoonlijk contact en heb het liefst zo min mogelijk computerwerk (want dat doe ik op mijn werk al genoeg). Gelukkig kan dat bij AFS!

image1

Guus

Sinds mijn eigen uitwisseling ben ik actief gebleven bij AFS als kamp vrijwilliger bij het ‘uitgaande programma’. Ik heb veel leuke mensen leren kennen als AFS vrijwilliger, met wie ik nu een leuke vriendschap heb opgebouwd. Ik help bij de kampen van de Nederlandse studenten die vertrekken naar het buitenland. Vanuit mijn eigen ervaringen weet ik nog goed wat daar allemaal bij komt kijken en hoe je dingen het beste kan aanpakken. Een paar weken voor het kamp krijg ik als kamp vrijwilliger het draaiboek met alle activiteiten voor het kamp. Er is veel ruimte voor input van de vrijwilligers. Op het vertrek kamp worden de Nederlandse deelnemers voorbereid op hun vertrek. Wij geven ze workshops over hoe het zal zijn in hun nieuwe land, maar er is ook heel veel ruimte voor gezelligheid. Als de deelnemers terug komen van hun uitwisseling, komen ze ook nog een keer samen. Veel verhalen doen me denken aan mijn eigen ervaringen!

Ook AFS vrijwilliger worden? Klik hier!
2015-12-20-14.33.56

Marshall

Ik hoorde voor het eerst over AFS Nederland na een bezoek aan de vrijwilligerscentrale in Zwolle. De vacature van AFS Nederland stond tussen de vacatures van andere uitwisseling organisaties, die ik ook niet kende. Toen ik op de AFS-website ging kijken en ik de AFS-missie en geschiedenis las, wist ik meteen dat ik deel wilde uitmaken van deze organisatie. Aangezien ik oorspronkelijk uit Schotland kom, dacht ik dat ik mijn eigen ervaring van het verhuizen naar Nederland en het leren van de Nederlandse cultuur kon gebruiken om buitenlandse studenten te helpen tijdens hun uitwisselingsjaar. Ik begon direct als student/gastgezin contactpersoon samen met de andere vrijwilligers vanuit regio AFS Noord-Nederland. Dat is nu 6 jaar geleden! Vorig jaar heb ik samen met mijn partner en onze 6 jaar oude labrador de overstap van de Zwollenaren naar Hagenaren gemaakt. Momenteel ben ik actief in de regio Randstad en werk ik met ontzettend plezier samen met Anita (regiovrijwilliger in Noord-Holland) en de andere vrijwilligers. Behalve studentbegeleiding ben ik samen met Anita bezig met de ontwikkeling van AFS Zuid-Holland naar een onafhankelijk regio en dat is een echte uitdaging voor mij. Ik ga ook vaak naar de trainingen die AFS Nederland aanbiedt. Ik leer daar altijd een nieuwe skill/tool die ik ook buiten AFS kan gebruiken. Aankomst- en vertrekdagen zijn mijn favoriete dagen in de AFS-kalender. Je ziet de studenten binnenkomen of weggaan vol met zenuwen, verwachtingen, spanning, onzekerheid en hoop. Een jaar laten zie je dezelfde studenten weggaan, zelfverzekerd en vol met verhalen. Het voelt als een eer om studenten te helpen tijdens hun AFS jaar want hun uitwisselingen zijn hopelijk pas het begin van hun reis om een ‘global citizen’ te worden!

Ook AFS vrijwilliger worden? Klik hier!

Nog niet uitgelezen?

Benieuwd hoe het is om op high school uitwisseling te gaan?  Of hoe het is om aan de slag te gaan als medewerken op het kantoor voor AFS?

Klik hier om meer ervaringsverhalen te lezen